BYGG

Isolerer med ingenting – sparer energi

Joachim Seehusen
10. nov. 2006 - 13:49

De nye vakuumvinduene har bare halvparten av varmetapet sammenliknet med tradisjonelle to-lagsvinduer.

Et nytt, ti millimeter tykt vindu kan få en U-verdi på 0.5 W/m 2/K, målt på glassplaten.

Hele vinduet, inklusive rammer, får en U-verdi på 0,6. Tradisjonell to-lags vinduer har i dag en U-verdi fra 1,1 og oppover.

Tysk forskning

Det er en gruppe tyske forskere som etter flere års arbeid nå har vist prototypen på et vindu der gass-sjiktet er erstattet med ingenting - eller rettere sagt med vakuum.

De gode verdiene er oppnådd med et vindu bestående av to fire millimeter tykke glassplater med to millimeter mellomrom, til sammen ikke mer enn 10 millimeter tykt.

Avstandsklosser

For å hindre at glassplatene buer seg innover, noe som både vil være en sikkerhetsrisiko og som vil skape kuldebroer og gi dårlig isolasjon, er vinduet utstyrt med avstandsstykker mellom glassplatene med en avstand på 40 millimeter.

Dr. Bernhard Durschang ved Fraunhofer-Institut für Silicatforschung i Würzburg nord i Bayern sier han håper de nye vinduene kan være i salg om fire år.

Nye metoder

– Vakuum som isloasjon er ikke nytt, det er mye brukt på det asiatiske markedet, men de har langt dårligere isolasjonsevne enn vi nå har fått til, sier Durschang.

Varmetapet skjer hovedsakelig gjennom avstandsstykkene og gjennom tettesjiktet langs kantene.

– Vi jobber nå med å bruke glasskuler som avstandsstykker, det gir minst kontaktflate og derfor også minst varmeledning.

Brytningsfeil

Durschang forteller også at forskerne har brukt mye tid på å løse problemene med lysbrytning og å få klar sikt gjennom vinduene.

Det har ført til at fargen på både glasset og avstandsstykkene varierer etter om vinduene skal brukes på vegg nær bakken eller i tak.

Tett og billig nok

Tettesjiktene er den største utfordringen som gjenstår. Forskerne skal lage vinduer som holder i 20 år og de skal ha akseptabel pris.

– For små vinduer går det greit. For større vinduer oppstår det store spenninger når temperaturforskjellene mellom inner- og ytterside av vinduet blir stor, forteller Durschag.

Prosjektet er delfinansiert av den tyske staten og en rekke industribedrifter er med, hovedsakelig underleverandører til vindusprodusenter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.