NYETEKNOLOGIER

Iskald "dommedag"

Partikkelakseleratoren under bakken i Sveits har endelig nådd ønsket temperatur igjen. 1,9 Kelvin er kaldere enn ytterst i verdensrommet.
Partikkelakseleratoren under bakken i Sveits har endelig nådd ønsket temperatur igjen. 1,9 Kelvin er kaldere enn ytterst i verdensrommet. Bilde: CERN
Stein Jarle Olsen
19. okt. 2009 - 10:40

Partikkelakseleratoren Large Hadron Collider, populært kalt dommedagsforsøket, ved Cern i Sveits, har vært avstengt siden 19. september 2008.

Lekkasje

Da forårsaket en såkalt "quench" i magnetene at et tonn flytende helium lakk ut i LHC-tunnelene.

Hundrevis av nye quench-detektorer har siden blitt plassert i og rundt tunnelen, og Cern har brukt 40 millioner sveitserfranc (ca 220 millioner kroner) på å reparere skadene.

For å få få det til, måtte man varme opp hele det enorme maskineriet, som fyller en 27 kilometer lang tunnel under bakken.

Kaldt

Før helgen ble sektor 3-4, som den siste, kjølt ned til 1,9 grader Kelvin. Det tilsvarer - 271 grader Celsius, og er bare såvidt over den kaldeste temperaturen som er mulig, nemlig 0 Kelvin (- 273, 15 grader Celsius). Omtrent like kaldt er det i de helt ytterste delene av verdensrommet.

Den lave temperaturen er nødvendig for at magnetene i akseleratoren skal bli superledende, og i løpet av de neste ukene vil strømmen i magnetene gradvis økes til 6 kA.

Det er hva som trengs for å kunne styre partiklene i maskinen, som beveger seg med en nominell energi på 3.5 TeV.

Krevende

Partikkelakseleratoren skal gjenskape forholdene like etter Big Bang, og man håper å ha den første partikkelstrømmen gjennom tunnelen i midten av november.

Håpet er at to kolliderende partikkelstrømmer skal skape nye partikler og gi en "høyere innsikt" i verdensrommet.

Kommunikasjonsdirektør James Gillies ved Cern sier til BBC at forsøkene krever en vanvittig presisjon.

– Når det gjelder distansen fra de siste kontrollelementene til LHC og kollisjonspunktet, er det litt som å skyte strikkepinner fra hver sin side av Atlanteren og få dem til å kollidere halvveis.

Går verden under i morgen?Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.