ENERGI

Isfrie kraftledninger

Sarpsborg:Sarpsborg: Nyskapingskonferansens entreprenørpris ble i år tildelt Jens Petter Ekornes (59) i Ekornes Gruppen i Sykkylven. Ekornes fikk prisen for gjennom 40 år i familiebedriften å ha vist seg som en langsiktig bedriftsbygger i møbelbransjen med stayerevne. Virksomheten omfatter i dag seks fabrikker med 1350 ansatte.

Roger Hansen fra Hof i Vestfold har fått kreativitetsprisen Reodor for sin egenutviklede vibrator som ryster kraftledninger fri for is og snø. Hvert år ramler strømførende ledninger ned på grunn av belastningen fra is og snø. Dette er særlig et problem på vindutsatte fjelloverganger, der isbelegget kan bli opptil 300 kilo pr. meter med linje.

Vibratoren Hansen har oppfunnet, består av en elektromotor med eksenterskive som henges på ledningene, og drives av strøm fra linja. Motoren setter i gang vibrasjoner slik at isen spretter av. Vibrasjonene kan enten startes automatisk basert på en isføler på linja, eller på manuelt signal. Teknikken medfører dermed ikke særskilt behov for overvåkning av linjenettet. Kraftlinjene kan overføre mer strøm når det ikke er nødvendig å regne med vekten fra is og snø.

Hansen har etablert firmaet Protura AS. Foreløpig jobber han for fullt som ingeniør i Statnett. – Jeg får se hvor lenge det går an å kombinere. Jeg har allerede solgt enheter av vibratoren, forteller den Reodor-vinneren til Teknisk Ukeblad.

Kreativitetsprisen Reodor deles ut av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) og består av en bronsestatuett laget av Nils Aas og 10.000 kroner.

Bare i Nord-Europa og Canada skal markedspotensialet være sju tusen enheter av vibratoren. Anslått utsalgspris er 80.000 kroner.

– En elegant og rimelig metode som vil bidra til å løse et stort problem med nedising av kraftledninger. Vibratoren forventes å redusere kostnadene til vintervedlikehold og øke overføringskapasiteten på nettet, uttalte juryen formann, SND-direktør Arne Hyttnes, da prisen ble delt ut på Nyskapingskonferansen i Sarpsborg.

Prisdryss til entreprenører

– Ekornes Gruppen er et godt eksempel på hva som kan oppnås når en kombinerer god trener, godt lagspill, entusiasme og hardt arbeid. Vinneren og hans verk står til inspirasjon for oss alle. Med bakgrunn i et lite lokalsamfunn på Sunnmøre viser det oss at også vi kan lykkes – hvis vi bare vil sterkt nok, sa juryleder Svein-Eirik Jensen før han utropte Jens Petter Ekornes til Årets Entreprenør 2001.

Gründer Thorvald H. Steen (41) i VentureLab AS fikk på den samme konferansen Nyskaperstipend på 10.000 kroner for utviklingen av nettmøtestedet myventurelab.no, som kobler gründere, investorer og kompetansemiljøer. (hl)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.