SAMFERDSEL

Isete veier førte til busskaos i Oslo og Akershus – forventer gradvis bedring

Glatte veier førte onsdag til busskaos i Oslo og Akershus, men Ruter forventer at busstrafikken gradvis kan gjenopptas som følge av salting av veiene. 

Onsdag var det svært glatt på veiene i Oslo og omegn. Blant annet sto bussene i Kirkeveien i Oslo.
Onsdag var det svært glatt på veiene i Oslo og omegn. Blant annet sto bussene i Kirkeveien i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
24. jan. 2024 - 10:50

– Det er imidlertid noe uklart hvor raskt vi får all trafikk opp i normal drift, men vi jobber på spreng sammen med operatørene og brøytemannskapene, sier kommunikasjonssjef Cathrine Myhren-Haugen i Ruter.

Svært glatte veier førte onsdag morgen og formiddag til busskaos. Det innebar at flere bussruter ble helt eller delvis innstilt. Når en bussrute er delvis innstilt, vil det si at bussen ikke betjener alle stoppesteder.

– Vi beklager overfor folk som har stått og ventet på en buss som ikke kommer og forstår at dette skaper problemer. Vi vil også takke sjåførene som har en vanskelig jobb på svært glatt føre, sier Myhren-Haugen.

Ruter oppfordrer de som har mulighet til å velge skinnegående transport.

Manglende salting

Ruter sa onsdag morgen at kollektivtransporten ville kjøre stort sett som normalt, men slik gikk det ikke. De glatte veiene skapte utfordringer deler av busstrafikken.

Årsaken til de glatte forholdene er manglende salting natt til onsdag.

– Etter det kraftige regnværet i natt ble det brått glatt mange steder på morgenkvisten. Vi har satt på alle saltbiler som normalt benyttes, og vi supplerer med traktorer som bistår med salting av hovedveier slik at trafikken kan komme i gang igjen så raskt som mulig, sier Joakim Hjertum, seksjonssjef for veidrift og vedlikehold i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

– Effekten av salt reduseres kraftig under regnvær. Salting under kraftig regnvær har ingen effekt. Vi måtte avvente til nedbørintensiteten avtok før fikk effekt av saltet, sier Hjertum.

Trikk og T-bane ikke like påvirket

Etter at flere bussruter ble helt eller delvis innstilt, forventer altså Ruter at busstrafikken kan gjenopptas gradvis.

– Det er svært glatt. Bussene og annen trafikk sliter med å komme seg fram mange steder. Mange steder er det så glatt at det ikke regnes som forsvarlig å kjøre, andre steder er det stans i trafikken slik at det ikke er noe poeng å sende flere busser inn i kø, sier Myhren-Haugen.

Konsekvensen er at det er store innstillinger i busstrafikk i Oslo og Akershus, og spesielt Bærum. Trikk og T-bane er ikke like påvirket av det glatte føret, og går stort sett som planlagt.

Ruter oppfordrer reisende til å bruke reiseplanleggeren før de drar hjemmefra onsdag. Man kan også bruke Ruters oversikt over endringer og forsinkelser.

Elbuss.
Les også

Ruter innstiller nesten 200 bussavganger på morgenen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.