KLIMA

Isen smelter raskere enn fryktet

ARKTIS SMELTER RASKERE: Issmeltingen i år har slått rekordåret 2005. Økosystemene i Arktis er spesielt sårbare for klimaendringene.
ARKTIS SMELTER RASKERE: Issmeltingen i år har slått rekordåret 2005. Økosystemene i Arktis er spesielt sårbare for klimaendringene. Bilde: Arkiv

Et isområde tilsvarende landarealet i Norge, Sverige, Storbritannia og Belgia har smeltet i høst.

Sofistikerte satelitter og datamaskiner har regnet ut at akkurat nå er kun 4,14 millioner kvadratkilometer av Polhavet er dekket av is.

Ekstremår

Situasjonen nå er enda verre enn i 2005, som hittil har vært det store ekstremåret hva angår issmelting. Da målte forskerne 5,6 millioner kvadratkilometer is over Polhavet.

Det vil si at "rekorden" er slått med mer enn 1,2 millioner kvadratkilometer. Det viser nye data fra National Snow and Ice center, ifølge Aftenposten.

Instituttet har fått i oppgave å av amerikanske meteorologi- og havforskningsmyndigheter (NOAA) å overvåke dramaet i nord.

Pågår fortsatt

Smeltingen pågår fortsatt, selv om årets smeltesesong går mot slutten. Over store områder er isen kun en meter tykk, viste nylig tyske forskningsresultater.

- Det som skjer nå er dramatisk. Jeg pleier å være forsiktig med å bruke det ordet. Men vi må ta forbehold om at 2007 kan være et ekstremår, og at vi kanskje ikke vil oppleve samme nedsmelting i årene framover, sier Pål Prestrud i Cicero til avisen.

Også isens alder er endret. I 1988 var mesteparten av isen i Arktis mer enn fem år gammel. Nå er situasjonen forandret - mesteparten av isen er nå yngre enn fem år gammel.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.