KLIMA

Isen smelter enda raskere

ARKTIS SMELTER RASKERE: Issmeltingen i år har slått rekordåret 2005. Økosystemene i Arktis er spesielt sårbare for klimaendringene.
ARKTIS SMELTER RASKERE: Issmeltingen i år har slått rekordåret 2005. Økosystemene i Arktis er spesielt sårbare for klimaendringene. Bilde: Arkiv
Dag Yngve Dahle
12. okt. 2007 - 08:39

Nye danske målinger levner ingen tvil: Smeltingen går raskere enn forskerne hittil har trodd.

Urovekkende

Nå smelter det årlig fire ganger så mye innlandsis på Grønland enn rundt år 2000.

– Før 2004 skjedde det en nettoavsmelting fra isbreene i Sørøst-Grønland på mellom 50 og 100 kubikkilometer om året. Etter 2004 har det vært en enorm økning i isens massetap, så avsmeltningen er nå oppe på omkring 300 kubikkilometer. Det er en økning på 400 prosent, som er meget urovekkende, sier Abbas Khan, forskningsleder ved Danmarks Rumcenter, som er ansvarlig for forskningsprosjektet, til nyhetsbyrået Ritzau.

Forskningsresultatene er nylig publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

Havet stiger mer

Forskerne er ikke i tvil om konsekvensen:

– Hvis utviklingen fortsetter, vil smeltevannet fra innlandsisen få verdenshavene til å stige med mer enn 60 centimeter i løpet av dette hundreåret, sier Khan.

Dette er mer enn FNs klimapanel tidligere har anslått.

– FNs klimapanel anslår i sin siste rapport at verdenshavene vil stige med 20 til 60 centimeter før 2100. De nye resultatene viser at stigningen ligger i den høyeste enden av dette intervallet, kanskje høyere, sier Khan.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.