KRAFT

Iran klargjør atomkraftverk

MOT OPPSTART: Kraftproduksjonen ved det russiskbygde atomkraftverket i Iran skal etter planen starte på nyåret, og målet er en produksjonskapasitet på 1.000 megawatt. (Bildet er et illustrasjonsfoto og viser ikke det aktuelle kraftverket).
MOT OPPSTART: Kraftproduksjonen ved det russiskbygde atomkraftverket i Iran skal etter planen starte på nyåret, og målet er en produksjonskapasitet på 1.000 megawatt. (Bildet er et illustrasjonsfoto og viser ikke det aktuelle kraftverket). Bilde: colourbox.com
26. okt. 2010 - 07:56
  • Oppdatert 10:00

Iran har begynt å fylle en atomreaktor med kjernefysisk brensel. Dermed er landet ett skritt nærmere oppstart av sitt første atomkraftverk.

Starter på nyåret

Tirsdag morgen kunne den iranske statskanalen Press TV melde at man hadde begynt å fylle brensel inn i kjernen på landets første atomreaktor i byen Bushehr sør i landet.

Allerede i august arrangerte iranske myndigheter en stor seremoni for å markere at brenselstaver ble brakt inn i bygningen der reaktoren ligger. Men det trengtes enda noen uker på å klargjøre fyllingen.

Kraftproduksjonen ved det russiskbygde atomkraftverket skal etter planen starte på nyåret, og målet er en produksjonskapasitet på 1.000 megawatt.

Oppstarten er blitt utsatt med flere måneder, blant annet på grunn av et datavirus som rammet Iran tidligere i år. Fra før av har byggingen av atomkraftverket vært forsinket med flere tiår.

Brensel fra Russland

Det er Russland som leverer brensel til atomkraftverket. Russerne skal også ta seg av avfallshåndteringen.

Vestlige stormakter frykter at Iran skal forsøke å utvikle atomvåpen, men Iran selv hevder at landets atomprogram kun har fredelige formål.

Landet nekter å oppgi anrikingen av uran, slik verdenssamfunnet krever. Prosessen kan brukes både i kraftproduksjon og våpenproduksjon.

– Til tross for USAs og EUs innsats for å påføre Iran sanksjoner, vil Bushehr-kraftverket vil bli fylt med brensel tirsdag, sier Alaeddin Boroujerdi, leder i nasjonalforsamlingens komité for nasjonal sikkerhet og utenrikspolitikk. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.