SAMFUNN

Irak-sider for næringslivet

Joachim Seehusen
2. juli 2003 - 13:16

Irak-sidene inneholder blant annet lenker til amerikanske sider hvor interesserte bedrifter kan registrere seg.

Ifølge en kilde i UD, ser myndighetene det som sin oppgave å sørge for at norske bedrifter som ønsker å gå inn i Irak, får tilstrekkelig informasjon om landet og referansepunkter. Men undertonen er klar: Det er ingen åpen, gylden vei inn i Irak for norsk næringsliv.

British Trade International, som tilsvarer Norges Eksportråd, har rådet britiske selskaper til å vise tibakeholdenhet.

På kort sikt må alle som ønsker å engasjere seg gå via amerikanerne. Enten direkte til Bechtel Group, som har fått tildelt store oppdrag innen infrastruktur eller Halliburton når det gjelder oljesektoren.

Selv om enorme oppgaver står uløst, er myndighetene redde for å hausse opp stemningen.

Etter forrige Gulf-krig ble det satt i gang en lang rekke aktiviteter som det kom fint lite ut av.

Embetsmannen i UD understreker at vi ikke må glemme at selv før sanksjonene ble satt inn, var norsk næringsliv lite representert i Irak.

- Så vidt jeg husker forlot den siste norske bedriften Irak i 1985, sier han. Likevel tror han det kan det åpne seg gode muligheter både på kort og lang sikt . Sanksjonsregimet er nå opphevet og oppgavene er både mange og store. UD-kilden viser til at norsk næringsliv nå har mye aktivitet i Iran, og at dette markedet har åpnet seg på kort tid. Det samme kan skje for Irak.

Nyttige nettsteder

Oversikter over kontrakter som er tildelt både fra Pentagon og USAID finner du her: http://www.export.gov/iraq/commercial/index.html

Business Guide for Irak kan være nyttig. Den er rettet mot amerikanske bedrifter, men er like relevant for norsk næringsliv: http://www.export.gov/iraq/commercial/businessguide_current.html

http://www.usaid.gov/iraq/activities.html er det lagt ut oversikter over hvilke kontrakter som er tildelt gjennom USAID.

Pentagon og US Army Corps of Engineers er tildelt ansvaret for gjenoppbygging av oljesektoren. Prøv denne linken: http://www.hq.usace.army.mil/cepa/iraq/contracts.htm.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.