SAMFUNN

Irak gjenoppbygges - sakte

De amerikanske okkupasjonsstyrkene vil pusse og lappe på sitt frynsete rykte og har laget rapport om alt det "gode" som gjøres.

I den ferske Pentagonrapporten går det fram at om lag 5000 infrastrukturprosjekt er i sving for å gjenreise Irak.

I rapporten nevnes bl.a.: Koalisjonen bygger nye eller restaurerer gamle broer, skaffer vann fra restaurerte eller nye brønner, og driver medisinske akuttklinikker sammen med irakisk helsepersonell.

Av de kortfattede meldingene i nyhetsmediene får man et noe ensidig inntrykk av hva koalisjonsstyrkene gjør i Irak. Etter folkeretten plikter okkuperende styrker å gjenoppbygge landet og sørge for allmenn ro og orden. FNs hovedkontor i Irak har ansvar for å følge med på at dette blir gjort.

30 000 irakiske politimenn arbeider for å sikre lov og orden. Alle har gjennomgått opplæring av koalisjonen (USA, UK, Bulgaria, Polen, Australia m.fl.). Sammen med koalisjonen gjennomføres over 2 000 patruljetokt hvert døgn. 42 av de 55 kortene i kortstokkene over etterlyste og kriminelle fra Saddams regime, er innbrakt.

I overkant av en million tonn matvarer og ti tusen tonn medisiner er utdelt. Militære medisinske grupper reiser landet rundt og sørger for førstehjelp, ernæringsråd og tannpleie.

De fleste banker er operative etter valutareformen, der gamle " saddampenger" ble vekslet en til en i ny valuta, Iraks sentralbank betaler lønn til politiet, lærerne, sykehuspersonell, petroleumsarbeidere og andre irakere i nøkkelrolle.

Etter at Saddams to sønner ble skutt har tusenvis av irakere stått fram med informasjon om det tidligere regimets lovbrytere.

Etter at Bagdads hovedvannledning ble sprengt av en panservernrakett avfyrt av personer som ønsker å sabotere gjenreisingen, sies byens befolkning virkelig å ha fått øynene opp for hvor vanskelig det er å drive landet fredelig.

Problemet er at så mange av Saddams "krigere" - fedayeen og Baathpartister - fortsatt er på fri fot. Koalisjonen får daglig rapporter om slike, og flere og flere settes ut av spill.

Tre hundre irakiske domstoler er nå i sving, og folket begynnere etter hvert å kunne drive justisapparatet selv.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.