OLJE OG GASS

Irak-avtalen underskrevet i Bagdad

LANGSIKTIG: Kontrakten underskrevet for Statoil i Irak sikrer inntekter for selskapet i 20 år.
LANGSIKTIG: Kontrakten underskrevet for Statoil i Irak sikrer inntekter for selskapet i 20 år. Bilde: Scanpix
Anders J. Steensen
1. feb. 2010 - 10:42

Med disse underskriftene er Statoil sikret tilgang i et av verdens største oljefelt. De utvinnbare volumene tilsvarer de beste estimatene for innholdet i norsk kontinentalsokkel, eller 13 milliarder fat olje.

18,75 prosent

Den irakiske regjering har godkjent kontrakten. Kontrakten gjelder for 20 år, med opsjon på ytterligere 5 år. Kontraktspartene er det statseide irakiske oljeselskapet South Oil Company og konsortiet av kontraktører bestående av det statlige irakiske oljeselskapet North Oil Company (25%), Lukoil (56,25%) og Statoil (18.75%).

– Vi er glade for å ha sikret en viktig posisjon i Irak og ser fram til videre samarbeid med Lukoil og våre irakiske samarbeidspartnere. Fokus nå er på sikker og ansvarlig utbygging av feltet og langsiktig verdiskapning for både Irak og selskapene, sier Helge Lund.

Sivilisasjonens vugge

Under Iraks andre konsesjonsrunde i desember leverte Lukoil og Statoil det vinnende budet på rettigheten til utbygging av feltet West Qurna 2 som ligger nær der hvor elvene Tigris og Eufrat møtes. Lukoil og Statoil har i sitt tilbud beregnet et produksjonsplatå på 1,8 millioner fat per dag mot et vederlag på 1,15 dollar per fat.

Boring på West Qurna 2 begynner i 2011, med produksjonsoppstart planlagt i slutten av 2012. Feltet forventes å være i full produksjon i 13 år fra 2017. Feltutviklingsplanen omfatter ytterligere innhenting av seismikk og boring av mer enn fem hundre brønner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.