MOBIL

iPhone fyller 5 år

RETRO: I dag er det fem år siden iPhone kom i salg. Vi feirer med et tilbakeblikk.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. juni 2012 - 14:38
Vis mer

29. juni 2007 gikk den første iPhone-modellen over disk i Apples butikker i USA. Det har altså gått fem år siden Apple slapp løs det de mente var den perfekte telefonen. Telefonen ble lansert et halvår tidligere, 9. januar 2007.

Siden den gangen har iPhone utviklet seg i små steg frem til dagens modell, iPhone 4S. Nå er skjermen en av de mest høyoppløste, og telefonen en av de sterkeste på markedet. Og salget har gått til himmels. Fra å være en outsider har Apple klart å bli verdens nest største produsent av smarttelefoner.

LES OGSÅ: Apple og Samsung har 55 prosent av markedet

Slik var den første

Den første iPhone-modellen var oppsiktsvekkende da den kom. Ikke bare fordi den hadde et system som i stor grad var basert på skjermberøring, men også fordi den var "dum" selv for sin tid, og uvanlig lekker.

Apple hev iPhone ut i et marked som var dominert av Nokias Symbian-telefoner, og en rekke andre smarttelefonssystemer som Windows Mobile og Palm OS.

LES OGSÅ: Slik var de første smarttelefonene

Apple mente selv at de hadde oppfunnet telefonen på nytt. I pressemeldingen skrev de at iPhone var tre produkter i ett: En bredskjerms-iPod, en "breakthrough Internet communications device" og en revolusjonerende mobiltelefon.

- Ingen trussel

Men Apple overbeviste ikke alle. Teleanalytiker John Strand sa for eksempel at iPhone ikke imponerte på spesifikasjoner, var for dyr og ikke var revolusjonerende på noen som helst måte.

- iPhone blir overhodet ikke noen trussel mot Walkman eller Xpress Music, sa Strand til Amobil.no etter lanseringen i 2007.

Han var ikke alene. Kommentator Matthew Lynn skrev i Bloomberg at det i hovedsak var tre grunner til at Apple ikke ville klare å iPhone ikke ville klare å bli noen stor suksess. Konkurrentene, som Motorola og Nokia, var store og ville kjempe imot. De ville ikke klare å få operatørene med på laget. Og ikke minst: Apple er sent ute i mobilmarkedet.

Han avsluttet med å konstatere at Apple ikke ville bli noen nevneverdig utfordrer. "Apple vil selge noen få til sine fans, men iPhone vil ikke sette noe langsiktig preg på bransjen."

Vi tror ikke vi trenger å kommentere skepsisen ytterligere.

En dum smarttelefon

Men det var sannelig mye å kritisere iPhone for. Mens de andre smarttelefonsystemene hadde mulighet for å kjøre programmer var dette rett og slett ikke mulig på iPhone. Imponerende nok, siden telefonen i dag nyter det største utvalget av apper.

Videre hadde iPhone ikke 3G-støtte. Var du på farten var den eneste mulighet for å koble seg til internett å ta i bruk Edge, som er langt tregere. iPhone hadde heller ikke GPS-innebygget.

Det var naturligvis mange iPhone-eiere som mente at verken GPS eller 3G var nødvendig. Det ville for eksempel gjøre at batteriet ikke ville vare like lenge.

Den originale iPhone-modellen hadde ellers en skjerm med 320 x 480 pikslers oppløsning, prosessor på 412 MHz, kamera med 2 megapiksler, ingen mulighet for videoopptak, og kom i varianter med 4, 8 og senere 16 GB lagringsminne.

Siden har iPhone kommet i til sammen fem varianter, men de fleste grunnprinsippene er fortsatt de samme som på den første modellen. Skjermen har for eksempel alltid vært 3,5 tommer stor, og telefonen har en hjem-tast under skjermen.

iOS

Da den første versjonen av iPhone ble lansert skrøt Apple av at operativsystemet var Mac OS X. De omtalte det lenge som iPhone OS, men har senere kommet på en rekke andre enheter, som iPod, iPad og Apple TV. Det er var derfor behov for et nytt navn. 

I juni 2010 lanserte de derfor navnet iOS. Det eneste problemet var at Cisco eide dette merkenavnet, så Apple endte opp med å  betale Csco for å bruke det. Apple har for øvrig også kranglet med Cisco om navnet "iPhone", som de også krevde rettighetene til.

Ikke første forsøk

iPhone var for øvrig ikke Apples første flørt med mobilbransjen. I 2005 presenterte de telefonen ROKR E1 sammen med Motorola. Denne telefonen var kjent som iTunes-telefonen, siden den kunne kobles til PC-en og du kunne overføre musikk med iTunes.

Den ble ingen suksess. Snarere tvert i mot.

LES MER: Slik mislyktes Apple og Google

Gratulerer med dagen!

iPhone ble suksessen, og Apple har på mange måter vært med på å forme hvordan dagens telefoner ser ut.

Lik det eller ei - det har vist seg at det er smarttelefoner med trykkskjerm vi vil ha, og i dag har stort sett alle smarttelefoner som lanseres samme grunnleggende utforming.

Gratulerer med dagen, iPhone - og gratulerer med suksessen, Apple!

Hvordan tror du mobilmarkedet ser ut om fem år fra i dag? Diskuter i kommentarfeltet!

LES OGSÅ: Slik startet Android

MER RETRO: De heftigste, lekreste og teiteste mobilene gjennom tidene

Kilder: Apple.comAmobil.no, Bloomberg.comWikipedia.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.