MOBIL

iPhone 4: Dette trenger du å vite

Vi har sett nærmere på de største nyhetene på Apples nye iPhone.

Marius ValleMarius ValleJournalist
8. juni 2010 - 11:54

Som du sikkert har fått med deg lanserte Apple en ny iPhone i går kveld. Den nye telefonen viser seg å være den samme som ble lekket tidligere i år, og det er lite som overrasker med den nye telefonen. Noen nyheter er imidlertid verdt å se nærmere på.

Les også: Hvorfor vi gleder oss til disse mobilene »

Dette er nytt

Skjermen

En av de største nyhetene i iPhone 4 er den nye skjermen. Denne måler 3,5 tommer, men har en usedvanlig høy oppløsning. Apple kaller det "Retina Display", da det ifølge produsenten er høyere detaljgjengivelse enn menneskeøyet kan oppfatte. 

Rent teknisk snakker vi om en skjerm med 960 x 640 pikslers oppløsning, noe som er svært mye på en 3,5 tommers skjerm. Til sammenligning har iPhone 3GS  480 x 320 pikslers oppløsning, mens Samsungs nye flaggskip Galaxy S har 800 x 480 pikslers oppløsning.

Apple har altså det som ser ut til å bli markedets skarpeste skjerm på iPhone 4.

Designen

Det går nesten ikke an å snakke om et Apple-produkt uten å nevne design. Selskapet har fått mye skryt for utformingen på sine tidligere telefoner, og iPhone 4 ser ikke ut til å bli noe unntak. Telefonen er tynn (9,3 mm), har glassplate foran og bak (si farvel til oppskrapt iPhone-bakside), og en ramme i rustfritt stål som også fungerer som telefonens antenne.

Du slipper også å bekymre deg for at telefonen skal se ekkel og fettete ut, da fronten og baksiden er dekket med et materiale som skal motstå fingermerker.

Til tross for at telefonen har blitt tynnere og lekrere enn sin forgjenger har Apple fått plass til et større batteri under dekselet.

iPhone 4 blir tilgjengelig i svart og hvitt.

Gyroskop

Bevegelsessensorer er en ting, men en treaksegyro er nytt. Enkelt forklart gir dette svært presis bevegelsesopfatning på telefonen, noe som åpner for blant annet presis styring av spill ved å bevege litt på telefonene.

De "gamle" sensorene krever forholdsvis store utslag, mens den nye skal være mye mer nøyaktig. For eksempel kan du nå i teorien "tegne" i lufta med telefonen. Sett at du tegner en "O" i lufta for å svare på samtaler, eller en "V" for å avvise samtaler. Tenk Wii, rett og slett.

Stilig - men sett det før

Videosamtaler

iPhone 4 er utstyrt med et frontmontert kamera som åpner for videosamtaler. På sine nettsider skriver Apple (freidig nok) at folk har drømt om videosamtaler i årtier, og at iPhone 4 nå gjør det til virkelighet. Vi skal ikke dvele så mye ved det faktum at dette har vært tilgjengelig lenge. 

Videosamtalefunksjonen kalles FaceTime, og fungerer kun over Wi-fi. Det er altså ikke snakk om 3G-videosamtaler som på vanlige 3G-telefoner. Og det fungerer bare fra iPhone 4 til iPhone 4.

Bedre kamera

Nå kan du ta bilder i fem megapiksler på iPhone. Video kan spilles inn i HD-oppløsning. Det er også et fotolys på baksiden av telefonen. Ingenting av dette er nytt i mobilverdenen.

Vi syns imidlertid det er stilig at du kan fokusere under videoopptak ved å trykke rett på skjermen. Sett at du filmer noen som står foran Eiffeltårnet. Da vil telefonen fokusere på mennesket i forgrunnen. Når du vil fokusere på Eiffeltårnet trykker du bare på dette på skjermen, så fokuserer telefonen på dette i stedet.

Multitasking

Et (ikke særlig godt) ord for multitasking på norsk er "fleroppgavekjøring". Enkelt forklart er dette det du gjør på PC-en din: Legger programmer i bakgrunnen uten å avslutte dem. Multitasking har vært en av de store manglene på iPhone, siden du i praksis må avslutte programmet du kjører dersom du skal skrive en SMS eller gjøre noe annet.

Med iPhone 4 (og eldre iPhone-utgaver med iPhone OS 4) blir det mulig å legge programmer i bakgrunnen uten å avslutte dem. Dette har vært mulig på Symbian-telefoner, Windows-telefoner, Android, Palm-telefoner og stort sett alle andre smarttelefoner siden "tidenes morgen".

Så vi kan vel ikke si annet enn at det var på høy tid.

802.11n...

...er navnet på en Wi-fi-standard som er raskere enn den du har på telefonen din i dag. I praksis vil det neppe bety så mye for surfeopplevelsen på telefonen, da de fleste av oss ikke har bredbåndslinjer på 150 Mbps.

Men om du har et 802.11n-eksklusivt nettverk hjemme kan du nå koble iPhone til dette. Og på den rent tekniske siden er det noen forskjeller på denne standarden og de eldre 802.11b/g-standardene.

Uansett: Dette ble lansert på fra Nokia i deres Nokia N8 i slutten av april, så dette har vi sett før. Les mer om Nokia N8 »

Tekniske specs

Utover detaljene vi har nevnt er det også verdt å merke seg dette:

Størrelse: 115,2 x 58,6 x 9,3 mm, 137 gram

Skjerm: 3,5 tommer, 960 x 640 piksler 

Nettverk: GSM850/900/1800/1900 MHz, 3G 850/900/1900/2100 MHz

Wi-fi: 802.11b/g/n (kun 2,4 GHz i 802.11n)

Bluetooth: 2.1+EDR

GPS: AGPS + kompass



Minne: 16/32 GB lagringsminne

Prosessor: Apple A4

Kamera: 5 megapiksler, autofokus, fotolys, frontkamera (VGA)

Videoopptak: 720p (HD)

Tilkobling: 3,5 mm minijack, proprietær data/lade-tilkobling

Batteri: Inntil 7/14 timer tale (3G/GSM), inntil 300 timer hviletid, inntil 6/10 timer internettbruk (3G/Wi-fi), inntil 10 timer videoavspilling, inntil 40 timer musikkavspilling.

Når du får kjøpt iPhone 4

Dette vet vi rett og slett ikke. Du kan selvsagt ta turen til USA 24 juni og kjøpe deg en for 599/699 dollar (4000/4600 kroner) uten abonnement men med operatørlås. Men i juli skal den komme til Norge, så du slipper å vente veldig lenge.

Men nøyaktig når den kommer til Norge og hva du må betale er ikke kjent foreløpig. Netcom var i støtet og sendte oss en pressemelding i dag tidlig hvor de informerte om at de ikke kan informere om noenting.

Vil du vite mer om iPhone 4?

Sjekk ut disse nettstedene for å få mer info om nyheten:

Engadget Mobile har klådd på telefonen

Engadget Mobile har også sammenlignet iPhone 4 med andre toppmodeller

Gizmodo har video av hele presentasjonen av iPhone 4

Wired har også tatt en titt på iPhone 4

Gode grunner til å kjøpe eller ikke kjøpe iPhone 4

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.