IKT

IP over satellitt

Nera er en av leverandørene som har posisjonert seg i dette markedet med sitt SatLink-system.

- Vi besluttet tidlig å satse på DVB-RCS-produkter, fordi denne standarden gjør det mulig å produsere satellittbaserte bredbåndsløsninger som er svært effektive og prisgunstige for kundene. Siden DVB-RCS er en åpen standard for toveiskommunikasjon via satellitt, kan tjenestetilbyderne velge blant utstyr fra ulike leverandører. Nera vil samarbeide med flere selskaper som leverer DVB-RCS-utstyr for å sikre at utstyr fra forskjellige leverandører fungerer sammen, sier Kjell Nohr, direktør i Nera Broadband Satellite.

Positivt marked

Forretningsvolumet for denne type bredbåndsvirksomhet er fremdeles forholdsvis lavt, men Nera registrerer en positiv utvikling. De har til nå levert DVB-RCS til 13 norske prosjekter.

Også utenlandske kjøpere melder seg, nå senest Divona, et datterselskap av Monaco Telecom Group. De kjøper SatLink-utstyr for 7,7 millioner kroner til et nytt system for bredbånds IP-tjenester i Europa og Afrika. Utstyret skal installeres i Monaco inneværende år.

Anvendelig

SatLink-systemet gjør det mulig å tilby kostnadseffektive nettverk for enten lavhastighets tjenester eller anvendelser som krever stor båndbredde, som streaming av digitale medier, video, kringkasting, multicasting over IP og filoverføring på store hastigheter.

SatLink-terminalens mottagerkapasitet for digital video over bredbånd er inntil 60 Mbit/s. Terminalen tilbyr returkanal via satellitt med hastigheter mellom 128 kbit/s og 1 Mbit/s. Divona vil i begynnelsen tilby tjenester med hastigheter fra 512 kbit/s i den utgående DVB-kanalen og fra 256 kbit/s til 1 Mbit/s i returkanalen, men selskapet planlegger å kunne tilby en 2 Mbit/s returkanal i løpet av første halvår 2003. I starten vil Divona benytte Eutelsat Ku-bånd-transponder på en grad vest.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.