BYGG

IP-nett forenkler kabling i bygg

5. sep. 2007 - 07:07

Cisco har gode argumenter for å rydde opp i kabelkaoset i bygninger.

De har også løsningen.

Problemet

Et vanlig kontorbygg har mange ulike nettverk. I tillegg til data og tele er det nett som styrer varme og ventilasjon, tilgangskontroll og låser, heiser, brannvarsling og ikke minst stadig flere overvåkingskameraer og annen sikkerhetsinfrastruktur.

Svaret

- Et stort IP-nett vil forenkle drift og vedlikehold betydelig og utløse en rekke nye muligheter som er vanskelig å realisere med separate nett, sier markedsdirektør i Cisco, Nils-Ove Gamlem.

Selv om det nesten er en vedtatt sannhet at IP er tingen for tele og data, har bare rundt 5 prosent slike konvergerte nett, og rundt halvparten av de nye installasjonene er IP-basert. Innen overvåking er tallene mye dårligere.

Under ti prosent bruker IP for å koble til overvåkingskameraer, selv om det er mange fordeler med dette.Jobben

– Vi ønsker oss rollen som rørleggeren som sørger for at datapakkene flyter som de skal i konvergerte nett, sier Gamlem.

Han påpeket at de aller fleste bygninger i dag har en eller annen form for sikkerhet og overvåking.

- Nå prøver vi å få de tradisjonelle sikkerhetsleverandørene interessert i ny IP-teknologi. Dessverre nøler de fleste ennå og holder på de gamle systemene de er vant til, men vi mener det er mye å tjene på å flytte overvåkingsløsningene fra lukkete løsninger og over til IP-nettet både for kundene og for sikkerhetsbransjen, hevder Gamlem.

Medisinen

Cisco har selvmedisinert seg for å sjekke at kuren virker.

– I motsetning til dagens systemer vil IP-basert overvåking skalere mye bedre og ikke begrense antallet kameraer. Vi har selvfølgelig tatt vår egen medisin, og nå overvåker tre sikkerhetsvakter på heltid alle våre 70 bygninger i Europa fra London.

Muligheter

Bare i Norge monteres det årlig 15 000 nye overvåkingskameraer.

- IP-tilkobling vil være mer rasjonelt og utløse nye muligheter. Politiet kan for eksempel få adgang til video mens et ran pågår og gjenkjenningsprogrammer kan følge folk og gjenstander rundt i bygninger, sier han.Synergier

Ifølge Cisco er det bare fantasien som begrenser hvor mange synergieffekter det er mulig å hente ut når alle de ulike nettene i en bygning er konvergert i et IP-nett.

- Da kan for eksempel klimaanlegget kjøres bare når det er noen i rommet, eller lysanlegget kan programmeres slik at det leder folk ut av bygningen hvis brannalarmen går, sier Gamlem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.