MOBIL

iOS 5 vs Android

Slett ikke alt som ble lansert i går var nyheter for deg som bruker Android-telefon.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. juni 2011 - 12:42

Gårsdagens lansering fra Apple inkluderte som vanlig mange store ord, som vi glatt skal se forbi i denne artikkelen. I bunn og grunn er det slik at Apple lanserer mange tjenester som konkurrentene, spesielt Android, allerede tilbyr i en eller annen form.

En del av nyhetene er også virkelig nyskapende, og i våre øyne mer omfattende enn hva konkurrerende operativsystemer tilbyr.

LES OGSÅ: Dette er nytt i iOS 5

Vi har forsøkt å skjære igjennom Apples reklameprat for å se hvor nyskapende funksjonene faktisk er i mobilverdenen. Alle forbedringer er imidlertid et gode for brukerne, og for meg og deg spiller det liten rolle hvem som var først.

LES OGSÅ: Slik fungerer Android

Varsler

Det mest oppsiktsvekkende ved lanseringen var at Apple mer eller mindre har kopiert hvordan varsler fungerer i Android. Måten dette er gjort på er at varsler dukker opp på toppen av skjermen, og gjøres tilgjengelig i en liste du trekker ned. Herfra kan du se varsler om e-post, meldinger og annet. Trykker du på en SMS her åpnes meldingsklienten.

Uansett er dette en svært gledelig nyhet for iPhone-brukere, som til nå har måttet leve med et mildt sagt lite gjennomtenkt varslingssystem.

Låseskjermen

Får du en SMS kan du nå se den og åpne den fra startskjermen. Dette gjelder også andre varsler, som for eksempel e-post. 

Funksjonen er velkjent i Android-verdenen, da for eksempel Samsung Galaxy S II og HTC Sensation har denne muligheten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Å starte kameraet fra låseskjermen er mulig på HTCs nyeste utgave av menysystemet Sense. I Windows Phone 7 kan du starte kameraet fra låseskjermen ved å trykke inn kameratasten.

Twitter

Twitter integreres i iOS, slik at apps kan poste til Twitter uten at du trenger å legge inn innlogging i hver enkelt app. Dette kan Android gjøre fra før av gjennom dele-funksjonen. Men i Android er i praksis alle slike tjenester integrert, så for eksempel Facebook, Picasa og Flickr fungerer på samme måte.

Faner i nettleseren

Safari får nå faner for åpne nettsider, akkurat som nettleseren i Android 3.0.

LES OGSÅ: Slik er Android 3.0

Vi kan selvsagt også nevne tredjepartsnettlesere som tilbyr dette.

Bruke iPhone uten PC

Dette burde vært på plass fra dag én spør du oss. Nå trenger du ikke å ha en PC tilgjengelig for å aktivere og ta i bruk en iPhone. Du trenger heller ikke en PC for å laste ned oppdateringer til operativsystemet. Det samme gjelder for Windows Phone og Symbian.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Skytjenester

iCloud er en interessant tjeneste, som samler så godt som alt på telefonen din i skyen. Dette er igjen tilgjengelig på datamaskinen din eller iPad-en din. 

Dette er imidlertid også mulig på Android gjennom Google-tjenester. For eksempel vil apps du har lastet ned til andre Android-telefoner også dukke opp på andre Android-telefoner du kobler opp mot Google-kontoen din.

Apple skal imidlertid ha for at de tar det et steg lenger, med automatisk backup av telefonen, bilder og ikke minst lagrer musikk i iCloud.

LES OGSÅ: Slik er iCloud

Game center

iPhone-brukere har uten tvil et større og bedre utvalg spill en Android-brukerne. Med Game center blir spill mer sosialt, og du kan oppdage nye spill. En lignende tjeneste finnes ikke i Android. Dog finnes det i Windows Phone 7 sin Xbox Live-funksjon.

Apple har virkelig forstått hvor viktig spill faktisk er for brukerne. Det betyr imidlertid ikke at Android ikke har et rikt utvalg spill.

Airplay

Brukere med iPad 2 får mulighet til å vise skjermbildet rett på en TV. Dette gjør i praksis HDMI-tilkobling overflødig, og er i våre øyne en killer-funksjon. Men skal du benytte denne funksjonen kreves det at du har en Apple TV-boks.

Det som gjør funksjonen så smart er at den ikke er tilknyttet noen spesiell app. Du kan altså vise skjermbildet slik du ser det på iPad. Det gjør det enkelt å for eksempel vise frem bilder foran TV-en.

Newsstand

Apples Newsstand-tjeneste lar deg abonnere på blader og aviser rett på iOS-enheten din. Nye utgaver lastes automatisk ned. Denne funksjonen mangler på Android, selv om Samsung har en lignende tjenste på sine Android-telefoner.

Vi skulle likt å se dette som en standard Google-tjeneste på alle Android-telefoner. Så skal det selvsagt nevnes at det finnes mange tredjepartsapper som lar deg lese bøker, blader og aviser på Android-telefoner.

Noe vi har glemt? Si fra i kommentarfeltet!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.