Inviterer til dypdykk i «skattekisten» Nasjonal vegdatabank

– NVDB er en utrolig anvendelig og rik database. Bare fantasien setter grenser for hva den kan benyttes til

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
23. mars 2021 - 08:37

Det sier Inger Hokstad, som er leder av BA-Nettverket og som inviterer til nettverkstreff 25. mars. Dette er det første i en serie åpne, digitale nettverkstreff for å sette fokus på «Nasjonal vegdatabank» (NVDB) og hvordan den kan brukes smartere, enklere og mer effektivt.

stortingsrepresentant Bjørnar Skjæran (Ap), samferdselsminister Jon-Ivar Nygård  og stortingsrepteresentant Siv Mossleth (Sp)
Les også

Nye Veier mister prosjekt

Åpen og offentlig informasjon for alle

Nasjonal vegdatabank er en database med sanntids-oppdatert informasjon fra statlige, kommunale, private, fylkes- og skogsbilveger. Databasen forvaltes av Statens Vegvesen og inneholder blant annet data om vegnettets geometri, topologi og en detaljert oversikt over utstyr langs vegen. Men du finner også informasjon om alt fra hvordan det enkelte stykke veg er drenert, til levende oppdateringer av trafikkmengder og hvordan eventuelle ulykker påvirker trafikken på en gitt strekning i sanntid.

Informasjon fra NVDB er gjort tilgjengelig under «Norsk lisens for offentlige data» og kan av den grunn brukes til ethvert formål og i en enhver sammenheng, dog med enkelte begrensninger.

– NVDB er en utrolig anvendelig og rik database. Bare fantasien setter grenser for hva den kan benyttes til. Av den grunn syns vi det er på sin plass å dykke ned i den skattekisten NVDB faktisk er, sier Inger Hokstad, leder av BA-Nettverket. Et nettverk som i snart 20 år har samlet alt fra entreprenører og rådgivere, til landmålere programvareutviklere og byggherrer for å rive ned tradisjonelle barrierer, bedre dataflyt og skape tillit på tvers av virksomheter, organisasjoner og fag.

Nyttig i samferdselsprosjekter

Hokstad er av den oppfatning at alle entreprenører - og alle andre - som arbeider for Statens vegvesen har behov for den type detaljerte data om våre veger som NVDB tilbyr.

– Mange vil få behovene dekket gjennom nett-tjenestene som allerede er implementert, men dette er nok neppe tilstrekkelig for alle. Vi er derfor glade for å tilby denne serien med åpne nettverkstreff med fokus på NVDB, tilhørende tjenester og tredjeparts-applikasjoner som har koblet seg på, sier Hokstad.

Hvordan hente ut og laste opp data?

Fordi ikke alle er like oppdatert på verken tilgjengelighet, nytteverdi eller de mange formålene databasen i dag fyller, syns Hokstad det er naturlig å fokusere på det elementære først: hvordan hente ut og laste opp data til NVDB.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Programmet for dagen er sammensatt og rikt. Espen Sveen fra Statens vegvesen vil vise oss grunnleggende funksjonalitet for å få informasjon inn og ut av databasen, men vi får også en live-presentasjon fra Per Ola Roald i Geomatikk IKT, som vil vise oss løsningen «braVeg» for objektregistrering og verktøyet «RoadAI» primært ment for drift og vedlikeholdsfasen. Vi vil også se nærmere på hvordan bruk av RFID (Radio Frequency Identification) kan effektivisere samferdselssektoren, så det er bare å hive seg med, forteller Hokstad.

– Vi skulle gjerne løpt etter enda flere firmaer. Vi har informasjon som tilsier at vi kunne gjort det, sier leder Per Herman Pedersen i Krimenheten.
Les også

Etterforsket Killingmo, som nå må i retten – meldingene om arbeidskrim øker

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.