SAMFUNNPOLITIKK

Investorene vil ha etiske selskaper

Finansminister Kristin Halvorsen svingte bjella på Oslo Børs under lanseringen av investorsamarbeidet «Bærekraftig verdiskaping» mandag morgen. Det hele ble bivånet av f.v. administrerende direktør i Folketrygdfondet, Olaug Svarva, børsdirektør Bente A. Landsnes og styreleder i Alfred Berg, Arild Orgland.
Finansminister Kristin Halvorsen svingte bjella på Oslo Børs under lanseringen av investorsamarbeidet «Bærekraftig verdiskaping» mandag morgen. Det hele ble bivånet av f.v. administrerende direktør i Folketrygdfondet, Olaug Svarva, børsdirektør Bente A. Landsnes og styreleder i Alfred Berg, Arild Orgland. Bilde: Sigurdsøn, Bjørn
11. aug. 2008 - 12:48

– Vi vil sende et kraftfullt signal om at bedrifter som gir blaffen i langsiktighet og etikk lever et stadig mer farefullt liv, sa konsernsjef Idar Kreutzer i Storebrand da prosjektet Bærekraftig verdiskapning ble dratt i gang mandag morgen.

Kreutzer sier at prosjektet åpner for betydelige muligheter for bedrifter som kjenner sin besøkelsestid.

Bærekraft

Bærekraftig verdiskapning ble åpnet av finansminister Kristin Halvorsen (SV) da hun ringte i bjella som varslet åpningen av Oslo Børs.

Bak investorsamarbeidet står Storebrand, DnB, Folketrygdfondet, Gjensidige, KLP, Nordea, Nærings- og handelsdepartementet, Odin, StatoilHydro, Kapitalforvaltning og Vital.

Det blir sendt ut et spørreskjema til 76 børsnoterte selskaper med spørsmål om hvordan de stiller seg til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljø og antikorrupsjon.

Felles informasjonsgrunnlag

Hensikten med prosjektet er blant annet å skaffe investorene et felles informasjonsgrunnlag for å finne ut hva selskapene de investerer i står for.

– Når de som investerer snakker med én stemme, vil børsnoterte selskaper lytte, mener Kreutzer.

Leder for prosjektet Jeanett Bergan sier at investorene representerer Norges største og viktigste investorer med en samlet kapital på rundt 2.700 milliarder kroner. Av dette er om lag 1.000 milliarder investert i norske selskaper.

– Forfriskende start

– Det var en forfriskende start på uka, konstaterte finansministeren etter at hun hadde ringt i børsbjella.

Hun innrømmet at hun er spent på utfallet av spørreundersøkelsen, som skal være klar i november.

– De selskapene som vil være med, skaffer seg fallhøyde. Men jeg tror det vil være et fortrinn på lang sikt å være med. Etiske retningslinjer kan vise seg å være et konkurransefortrinn, sier Halvorsen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.