DATATELE

Investeringspenger hoper seg opp

KIRSTEN GIFTEKNIV: Odd Moe i Seed Forum kobler norske gründere som er på jakt etter oppstartskapital med de rette investorene. Mer aktiv bruk av slike koblingstiltak og mer profesjonalisering av oppstartsprosjektene ville ha økt antall teknologiinvesteringer i Norge, hevder Moe.
KIRSTEN GIFTEKNIV: Odd Moe i Seed Forum kobler norske gründere som er på jakt etter oppstartskapital med de rette investorene. Mer aktiv bruk av slike koblingstiltak og mer profesjonalisering av oppstartsprosjektene ville ha økt antall teknologiinvesteringer i Norge, hevder Moe. Bilde: Trond Heggelund
Trond Heggelund
11. juni 2007 - 10:55

Dette hevder Odd Moe, leder den norske avdelingen av Seed Forum International, som hjelper norske oppstartsbedrifter med å treffe de rette investorene.

En undersøkelse fra bransjeforeningen Norsk Venture viser at de norske risikokapitalfondene i fjor vurderte 3 500 prosjekter.

I 158 nye bedrifter ble det investert 3,4 milliarder kroner. 245 oppfølgingsinvesteringer fikk 1,1 milliarder kroner.

Dette står i skarp kontrast til at de aktive eierfondene i Norge har hele 21 milliarder kroner som fortsatt ikke er investert.

Driver koblingsvirksomhet

- Vår koblingsvirksomhet viser at mange norske oppstartsbedrifter og teknologigründere ikke er dyktige nok når de skal kontakte investeringsmiljøene. Derfor trenger de hjelp med alt fra profesjonalisering til utforming av presentasjoner mde innhold som tilfredstiller det investorene vil vite. Antall teknologinvesteringer i Norge ville klart ha økt dersom gründerne hadde turt å la profesjonelle håndtere prosessen med innhenting av oppstartskapital, sier Odd Moe.

Seed Forum International fungerer nesten som ”Kirsten Giftekniv” med å koble rett prosjekt med rett investor. Organisasjonen er opprinnelig et brukerinitiativ.

Dette brukernettverket, Seed Forum Alumni Club, består av mer enn 200 ledende og utvalgte bedrifter i tidlig fase fra hele landet. I tillegg får Seed Forum kjente investorer, slik som Tellef Thorleifsson i Northzone og andre, til å vurdere de forskjellige prosjektene som legges fram.

Så langt så Seed Forum lykkes med å drive koblingsvirksomhet og lære opp gründere i bedre kontakt med investeringsmiljøene.

Evaluering av Seed Forum-prosessen foretatt av Innovasjon Norge våren 2004 viste eksempelvis svært gode tilbakemeldinger også for nettverksbygging og økt kompetanse hos bedriftene som har deltatt.

Totalt så har bedriftene som har deltatt i programmet signert avtaler på finansiering på mer enn 480 millioner kroner siden Seed Forum fikk avdeling i Norge for noen år siden.

IT er mest hot

Moe sier i likhet med generalsekretær Knut T. Traaseth i bransjeorganisasjonen Norsk Venture at IT er mest hot å investere i for tiden. I hvert fall merker Seed Forum stor pågang fra ingeniører, studenter og gründere som har IT-prosjekter på gang.

Seed Forum inviterer to ganger årlig samtlige av landets innovasjonssentra til å nominere bedrifter og deretter velges de beste bedriftene ut av en investorbasert jury.

Bedriftene trenes grundig gjennom et omfattende pitchtreningskonsept og presenterer avslutningsvis på et eller flere av Seed Forums eventer i Norge eller i utlandet. Prosessen gjennomføres nå i flere og flere regioner, nasjonalt og internasjonalt.

Penger fra utlandet

- Vi merker ofte at norske gründere ikke har fått øyene opp for at det kan finnes gode investeringspenger i utlandet. Det er ikke uten grunn at de norske oppstartsselskapene innen eksempelvis IT som går best i dag – og som overlevde den harde dotcom-bølgen – nesten alle hadde fått investeringskapital fra utlandet. Det er ikke noe galt med norske investorer, men gründerne bør være klar over at det ikke er eneste vei til lykke og frisk oppstartskapital. Derfor driver vi med koblingsvirksomhet også mot utenlandske investorer, noe som har gitt gode resultater. Det er en av fordelene ved å være i en internasjonal organisasjon som vår, sier Odd Moe.

Les mer om: