KRAFT

Investeringsboom i fornybare energikilder

Blomstrende rapsfelt i Skåne, Sverige. Raps brukes blant annet til å produsere biodiesel.
Blomstrende rapsfelt i Skåne, Sverige. Raps brukes blant annet til å produsere biodiesel. Bilde: Colourbox.com
21. juni 2007 - 08:18

Investeringene i nye fornybare energikilder økte med 25 prosent fra 2005 til 2006, fra 80 til 100 milliarder dollar (480 til 600 milliarder kroner), sier FNs miljøprogram UNEP i en fersk rapport.

Solenergi og biodrivstoff

Veksten ser ikke ut til å avta, snarere tvert om: UNEP regner med at investeringene i slike energikilder vil komme opp i 120 milliarder dollar, 720 milliarder kroner, i løpet av året.

Vindkraft får mest av nyinvesteringene, men økningen er størst for solenergi og biodrivstoff.

Ikke nisjeprodukt

Den kraftige økningen i investeringene betyr at nye fornybare energikilder ikke lenger er et nisjeprodukt, men blir sett av investorene som en sentral og voksende energikilde, fastslår rapporten.

Offentlige reguleringer og støtteordninger er fortsatt viktig for å drive fram satsingen på miljøvennlige energikilder, mener UNEP.

Nye fornybare energikilder står for bare 2 prosent av verdens energiproduksjon, men får nå 18 prosent av verdens investeringer i kraftproduksjon. Andelen av verdens energi som kommer fra fornybare energikilder vil øke kraftig etter hvert som investeringene begynner å bære frukt, heter det.

10 prosent i Kina

Rundt 70 prosent av investeringene skjer i Europa og USA. Men også i utviklingslandene øker investeringene kraftig. Energihungrige Kina står alene for nesten 10 prosent av de globale investeringene i slike energikilder, går det fram av rapporten.

India markerte seg med oppkjøp av energiselskaper i utlandet.

Latin-Amerika står for 5 prosent av de globale investeringene. Det meste gikk til produksjon av bioetanol i Brasil.

Nye penger

Av 100 milliarder dollar som ble investert i 2006, var 70 milliarder nyinvesteringer og penger brukt til forskning og utvikling. Det er en økning på over 40 prosent i forhold til 2005. De resterende 30 milliardene ble tilført gjennom sammenslåinger og oppkjøp.

Aksjekursen på slike energiselskaper har økt langt raskere enn gjennomsnittet på aksjemarkedet de siste månedene, konstaterer UNEP.

Klimaendring og oljepriser

Den kraftige økningen i investeringene skyldes både bekymring for klimaendringene, høye oljepriser, ønsket om større energisikkerhet og offentlige tiltak for å fremme nye fornybare energikilder, heter det i rapporten.

Rapporten forsøker også å dempe frykten for at investeringsboomen i fornybare energikilder skal være en boble som kan sprekke, på samme måte som mange dotcom-selskaper rundt årtusenskiftet. Energiinvesteringene er understøttet av et virkelig behov og politiske reguleringstiltak. Selskapene har kapital i ryggen, og solid omsetning og inntekter. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.