KRAFT

Investerer ikke i Kina

8. des. 2008 - 08:47

Kina skal investere svimlende 13.500 milliarder kroner i fornybar energi og miljøteknologi de neste årene. Norske bedrifter blir sterkt kritisert for å glimre med sitt fravær.

Holder seg unna

Ikke mer enn rundt 40 små og mellomstore norske bedrifter har hittil gått inn i det kinesiske miljøteknologimarkedet. Store lokomotivene innen fornybar energi, som StatoilHydro, REC og Statkraft, holder seg unna.

Miljøorganisasjonen WWF mener Norge holder på å gå glipp av en gylden mulighet til å utvikle morgendagens store, grønne bedrifter, skriver ukeavisen Mandag Morgen.

Miljøteknologi

– Det er i miljøteknologi den virkelige fremtiden ligger, mer enn i å rense utslipp fra kull- og oljefyring. Og markedet finnes allerede, i Kina. Men skal norske bedrifter komme inn der, må regjeringen satse stort, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge.

Selv om regjeringen så sent som i fjor lanserte en egen Kina-strategi som var rettet spesielt inn mot økt miljø- og næringslivssamarbeid, er verken regjeringen eller norske bedrifter godt nok forberedt på det som nå skjer i Kina, mener Hansson.

Arbeidsplasser

– I disse nedgangstider vil det også være en glimrende måte å skape fremtidsrettede arbeidsplasser i Norge på, og langt bedre enn å oppfordre folk til å øke det private overforbruket ytterligere, sier Rasmus Hansson.

©NTB

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.