OLJE OG GASS

Investerer i mer avansert fletting

KABEL-PÅ-KABEL: I lokalene til Aker Solutions i Moss er det tre skiver med plass til fem kabler hver. Det betyr at det kan tvinnes 15 elementer rundt stålrøret som føres fram i midten. De tre store skivene dreies sakte rundt. Det gir kablene fleksibilitet og styrke. To nye skiver skal inn i ny hall i enden.
KABEL-PÅ-KABEL: I lokalene til Aker Solutions i Moss er det tre skiver med plass til fem kabler hver. Det betyr at det kan tvinnes 15 elementer rundt stålrøret som føres fram i midten. De tre store skivene dreies sakte rundt. Det gir kablene fleksibilitet og styrke. To nye skiver skal inn i ny hall i enden. Bilde: Aker Solutions
Tore Stensvold
3. des. 2010 - 12:09

MOSS: Kontrollkabler til styring av undervannsanlegg i olje- og gassindustrien blir lengre og lengre og mer og mer avanserte. Det stiller høyere krav til leverandørene. Anlegget til Aker Solutions i Moss er fra 1993. Nå blir det oppgradert og utvidet for 20 millioner kroner.

– Jeg kaller dette avansert strikking, sier senioringeniør Terje Fredheim, og viser oss enorme tromler med en hel rekke hull. Inni hullene trekkes rør og kabler i ulike dimensjoner og med ulike funksjoner.

FLEKSITEST: Alle kontrollkablene testes i en egen rigg. Stykker kappes av og granskes for å se etter brudd eller svakheter. Senioringeniør Terje Fredheim ser fornøyd ut.
FLEKSITEST: Alle kontrollkablene testes i en egen rigg. Stykker kappes av og granskes for å se etter brudd eller svakheter. Senioringeniør Terje Fredheim ser fornøyd ut. Tore Stensvold

Tvinner sammen

En kontrollkabel er i realiteten mange kabler og rør, flettet sammen, atskilt av PVC og forseglet i en plastkappe. Ved å tvinne rør og kabler sammen, blir det en fleksibel og sterk kabel. I midten sitter et stålrør i superduplex. Det tåler å bøyes og kveiles opp, og gjenvinner form og egenskaper når det rulles av igjen.

SPOR: Hvert element kontrollkabelen bygges opp av, kommer gjennom hvert sitt spor og tvinnes rundt stålrøret i midten. Dimensjonene varier fra 50 mm - 250 mm.
SPOR: Hvert element kontrollkabelen bygges opp av, kommer gjennom hvert sitt spor og tvinnes rundt stålrøret i midten. Dimensjonene varier fra 50 mm - 250 mm. Aker Solutions
Aker Solutions har en rekke patenter som gjør at deres kontrollkabler med stålkjerne skiller seg fra konkurrenters kabler.Ingen like

– Hvert enkelt prosjekt og hver kunde har sine egne spesifikasjoner, sier Fredheim, som viser noen PVC-deler. Aker Solutions har patent på PVC-profilen som gjør det mulig å legge opp kabler med ulike rør og elementer.

– Vi har til dags dato ikke levert en kabel som har vært lik en annen, sier han.

Den lengste kabelen, eller umbilical som det heter på fagspråket, som er produsert i Moss er på 69 kilometer. De vil bli enda lengre i framtida, tror plassjef Even Solbakken. Det betyr nye krav og utfordringer.

TUNGE KABLER: Den største skiven på det  gamle verftsområdet på Jeløya ved Moss tar 2500 tonn. Store skip kan legge til kai og kveile over de største og lengste kablene. Kortere kabler går ut på mindre tromler om bord i andre skip.
TUNGE KABLER: Den største skiven på det gamle verftsområdet på Jeløya ved Moss tar 2500 tonn. Store skip kan legge til kai og kveile over de største og lengste kablene. Kortere kabler går ut på mindre tromler om bord i andre skip. Tore Stensvold

Dybde og vekt

– Umbilicalene blir mer komplekse og det blir tøffere og tøffere forhold. Det største dypet vi har levert til er 2.900 meter. Bare for å komme ned dit er det store lengder og hver kabel skal dekke flere subseaanlegg, sier Solbakken.

Etter hvert som lengden økes og havdypet blir mer ekstremt, blir vekten av selve kabelen også en utfordring. Aker Solutions har derfor utviklet karbonstenger som gjør kabelen svært lett, men samtidig sterk.Rekord for fall

Investeringen i utvidelse av anlegget gjør at kablene som produseres kan inneholde enda flere rør og kabler. Men antall elementer i kabelen vil alltid være en begrensning. Antallet kan i dag fordobles ved å kjøre prosessen en gang til. Med ny hall og flere tromler og dermed rør og kabler som kan flettes sammen, blir kablene enda mer komplekse. Antall elementer kan dermed økes ytterligere med opptil 25 prosent.

I april begynner Aker Solutions å produsere kontrollkablene til det australske Gorgon-prosjektet. Kablene skal være på 60-70 kilometer. Det blir rekord.

PLAST: Når kalblene er tvi\unnet ferdig, får de et lag beskyttende plast rundt. Den gule plasten ekstruderes.
PLAST: Når kalblene er tvinnet ferdig, får de et lag beskyttende plast rundt. Den gule plasten ekstruderes. Tore Stensvold

Ringvirkninger

Det er nå 88 ansatte ved anlegget i Moss og bedriften er ute etter fire nye operatører og to lærlinger.

SATSER: Plassjef Even Solbaken i Aker Solutions Moss bygger ut for 20 millioner kroner og ansetter seks, derav to lærlinger.
SATSER: Plassjef Even Solbakken i Aker Solutions Moss bygger ut for 20 millioner kroner og ansetter seks, derav to lærlinger. Tore Stensvold
– Markedsutsiktene er gode. Finanskrisen ser ut til å slippe taket, sier Solbakken, som tar inn lærlinger for første gang.

– Vi går nå tre skift, men kan øke til fire og fem for å øke kapasiteten ved anlegget, sier Solbakken.

Norsk Industri er svært fornøyd med at Mosse-bedriften ansetter flere.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener Aker Solutions motbeviser at industrien ikke har noen framtid.

– Som bransjeorganisasjon jobber vi knallhardt for å skape nye industriarbeidsplasser. De har en stor merverdi. Tommelfingerregelen tilsier at hver ny arbeidsplass skaper det dobbelte antallet arbeidsplasser i lokalmiljøet, sier Lier-Hansen.

TROMLING: Sakte men sikkert tromles de relativt stive kablene opp på skiver ute på det gamle verftsområdet. Ingen kabler er like.
TROMLING: Sakte men sikkert tromles de relativt stive kablene opp på skiver ute på det gamle verftsområdet. Ingen kabler er like. Aker Solutions

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.