KRAFT

Investerer 900 millioner i Setesdal

De berørte grunneierne vil helst ha den nye kraftledningen gjennom Setesdal lagt som kabel.
De berørte grunneierne vil helst ha den nye kraftledningen gjennom Setesdal lagt som kabel. Bilde: Trond Isaksen/Statnett
Mona Sprenger
18. des. 2006 - 12:39

Prosjektet er under avsluttende klagebehandling hos Olje- og energidepartementet.

Tørrårssikring

Kraftledningen planlegges for et spenningsnivå på 420 kV og vil bli ca. 100 km lang.

- Kraftledningen er viktig for å opprettholde sikker strømforsyning i Sør-Norge ved å overføre strøm til og fra sjøkabelen mellom Norge og Nederland. Den vil være en tørrårssikring for Norge, sier informasjonssjef i Statnett Irene Meldal.

Hun påpeker at ledningen i tillegg vil kunne møte behov fra regionale utbyggingsplaner, som for eksempel vindkraft på Sør-Vestlandet, gasskraft i Stavangerområdet og nye installasjoner i Tonstad kraftverk.

- En klagesak

Statnett fikk konsesjon på forbindelsen Skåreheia (Evje) - Holen av Norges vassdrags- og energidirektorat i 1999. Vedtaket ble påklaget til Olje- og energidepartementet, men klagebehandlingen ble da ikke fullført fordi det var usikkert om de planene som utløste behovet ville bli realisert.

- Dette er egentlig en klagesak. Vi ba i januar i år om at departementet tar opp igjen klagebehandlingen. Sånn er det alltid. Det vil alltid være noen som ikke ønsker en ny kraftledning inn på tomten sin eller i turområdet sitt. Den avgjørelsen må myndighetene ta, sier Meldal.

Klar i 2008

Endelig konsesjonsvedtak ventes i løpet av vinteren 2007. Statnett regner med at byggingen kan starte på forsommeren 2007, forutsatt at Olje- og energidepartementet gir prosjektet endelig konsesjon. Forbindelsen kan da stå klar i løpet av 2008, snarest mulig etter at sjøkabelen mellom Norge og Nederland settes i drift.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.