KRAFT

– Invester aldri på politiske løfter

SAVNER TRYGGHET: Energibransjens rammebetingelser er for ustabile, mener Statnetts direktør for energi og nettstrategi, Erik Skjelbred.
SAVNER TRYGGHET: Energibransjens rammebetingelser er for ustabile, mener Statnetts direktør for energi og nettstrategi, Erik Skjelbred. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
24. mars 2011 - 08:23

Debatten på Småkraftdagene på Hell i går ble preget av at energiminister Ola Borten Moe tidligere på dagen avviste å oppfylle løftene om at småkraftverk over 1 MW bygget etter 1. januar 2004 skal få elsertifikater.

Les saken:

Spørsmål

Det ble også stilt spørsmål ved om man nå kan anse det som helt sikkert at elsertifikatmarkedet blir innført fra årsskiftet som lovet, siden forhandlingene mellom Olje- og energidepartementet og EU trekker ut i tid.

Skjelbred advarte mot å stole blindt på det politikere sier.

– Invester aldri på politiske løfter, sa han.

Savner forutsigbarhet

Skjelbred har god kjennskap til energibransjen på kontinentet, og han mener aktørene der har mer forutsigbarhet.

– I Brussel er politikerne langt mer opptatt enn å skape trygghet for investorene. Det er en av tingene jeg savner med den norske energipolitikken, sa Skjelbred.

Trygge rammevilkår

Han påpekte at det er viktig med tydelige avklaringer fra politikerne.

– Det trenger ikke være komplisert, det trenger kun være noen basispunkter. Det vil skape klarhet og trygghet for hele bransjen. Bare det som er bekreftet rundt Sima-Samnanger-konsesjonen har skapt trygghet igjen. Vær så snill å gi oss trygge rammevilkår, sa Skjelbred.

Mindre havvindeksport

Han tvilte på at noen stor eksport av havvind fra Norge til Europa.

– De europeiske systemoperatørene tror i stadig økende grad at de enkelte landene klarer å oppfylle sin fornybarforpliktelse. Oppfatningen nå er at de fleste land klarer å oppfylle forpliktelsen. Det betyr at etterspørselen etter offshore vind fra Norge trolig blir mindre enn antatt, sa Skjelbred.

Selv om etterspørselen etter norsk havvind ikke blir stor, understreket Skjelbred at det vil bli etterspørsel etter fleksibiliteten fra store norske vannmagasiner.

Les også: – Norge og Europa har forskjellig mål

– Feigt å tåkelegge småkraft-nei

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.