FORUM

Intet nytt fra fossilbransjen

19. jan. 2006 - 13:53

MILJØ To dager ut i det nye året kommer Teknisk Ukeblads nettutgave med det de kaller «dårlig nytt for miljøbevegelsen». Ifølge artikkelen «Olje og gass fortsatt viktigst» mener nemlig det internasjonale energibyrået IEA at olje og gass vil være de viktigste kildene til energi de nærmeste 30 årene. Dette bør ikke være en skremmende melding bare for miljøorganisasjonene, men for alle som vil bli rammet av et farligere og mer ustabilt klima som følge av økte CO2-utslipp.

Det kommer ikke som noen overraskelse at IEA peker på mer av det samme av energiløsninger i tiden som kommer. Den stadig større kunnskapen vi har om konsekvensene av energibruken vår tilsier imidlertid at vi må sette i gang med en storstilt omlegging. Vi ser allerede nå starten på klimaendringene. Dersom vi ikke reduserer utslippene til et forsvarlig nivå, vil vi oppleve mer ekstremt vær, endringer i klimasoner og potensielle humanitære katastrofer som følge av naturkatastrofer og sviktende avlinger.

Å redusere klimaforurensingen samtidig som energiforbruket fortsetter å vokse er umulig. Derfor må vi både satse på storstilt energieffektivisering og produksjon av ny fornybar energi. Denne omleggingen forutsetter massiv forskning og utvikling, og vil danne grobunn for en rekke nye næringer. Heller enn å satse på mer av det som har skaffet oss klimaproblemet, bør vi nå se mulighetene i omleggingen til et lavutslippsamfunn. Et offentlig utvalg arbeider nå med disse problemstillingene, og skal peke på hvordan vi kan redusere klimagassutslippene med 50-80 prosent innen 2050.

Kostnadene ved å legge om til lavutslippsamfunnet vil bli store. Likevel er det grunn til å tro at kostnadene ved å satse på mer av det samme i energisektoren vil bli vesentlig større. Konsekvensene av klimaendringene vil ikke bli billige framover, noe blant annet forsikringsselskapene har tatt konsekvensene av.

Mer av det samme fra den fossile energibransjen er ikke svaret på fremtidens utfordringer.

Lars Haltbrekken

Leder i Norges Naturvernforbund

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.