SAMFUNN

Internettprat om matsikkerhet

Dette er blant spørsmålene EU-kommisæren måtte ta stilling til: Hva har EU tenkt å gjøre for å forsikre forbrukerne i Europa om at maten de spiser er trygg? Hva blir oppgavene til det europeiske næringsmiddeltilsynet som skal etableres? Hvordan kan vi føle oss trygge på at rådene fra forskere og vitenskapsmenn er uavhengige og til å stole på? Hva hjelper det med en generell lov om matsikkerhet? Hva med føre-var-prinsippet, gjelder det?

Bakgrunnen for internett-praten med Byrne, som er kommissjonær for helse, matsikkerhet og forbrukersaker, er at EU-kommisjonen i dag la frem retningslinjer for opprettelsen og aktivitetene til et europeisk næringsmiddeltilsyn og prinsipper for en generell lov om matsikkerhet. Dette utgjør det viktigste grunnlaget for Kommisjonens strategi for matsikkerhet, etter å ha vært hjemsøkt av matskandaler de siste årene.

Nå ønsker kommissær David Byrne innspill fra forbrukere i Europa. I ettermiddag tok han altså i bruk internett.

Det er ikke tatt stilling til hvor det kommende europeiske næringsmiddeltilsynet skal lokaliseres. Blant annet Finland kniver i tet i kampen om de 250–300 arbeidsplassene og et anslått budsjett på 40 millioner euro.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.