IT

Internett blir operativsystemet

19. des. 2007 - 11:39

Mark Potts påpeker at selv om Windows har en meget sterk rolle, finnes det fremdeles mange konkurrerende plattformer.

Det er ikke sikkert fremtidens systemfordeling vil bli som i dag, ifølge HP-guruen.

- Det er kanskje vanskelig å forestille seg en slik utvikling, men Internett har på mange måter allerede mye av det vi forlanger av et operativsystem, hevder han.

Selvstendighet

- En nettleser har allerede teknologi vi kan sammenlikne med registeret i Windows og den kan håndtere en masse protokoller vi trenger for å kommunisere. Det å bygge nye versjoner som kan bli til et selvstendig operativsystem er ikke så vanskelig å forestille seg, sier Potts.

SOA

Han er veldig opptatt av utviklingen mot SOA, den nye tjenesteorienterte arkitekturen som han mener er en viktig bærebjelke for fremtidens IT.

- I dag når vi snakker vi om SOA – tjenesteorientert arkitektur, tenker vi på applikasjoner innen bedriften som vi gjør tilgjenglig som tjenester. En fin måte å gjøre datasystemene mer fleksible og å integrere eldre applikasjoner. I årene fremover kommer vi til å ta et skritt videre, tror Potts.

Fremtidens SOA vil ikke være bundet til den enkelte bedrift. Utviklingen vil bli global og i fremtiden vil applikasjoner i økende grad bli gjort tilgjengelig på nettet og folk kan bruke dem til å sette sammen sine egne løsninger over nettet.

Denne utviklingen vil selvfølgelig stille nye krav til programvareutviklingen. Når alt skal skje over Internett i stedet for i et bedriftsinternt nett, er det helt andre krav til sikkerhet. Det er løsbart mener Potts.

Økonomi

Samtidig vil økonomien være en kraftig driver for denne utviklingen. Dette kan bli veldig lønnsomt å betjene svært mange kunder fra ett sentralt sted.

— Bare tenk på hva det betyr å rulle ut en ny versjon på et sted i stedet for til tusenvis av kunder? Dette er svært lønnsomt for både leverandørene og kundene, og vi ser allerede utviklingen i denne retningen i selskaper som Salesforce.com. Google tilbyr Officeverktøy til sluttkunder over nettet, mens Microsoft er i den helt andre enden av skalaen, sier Potts.

Nye plattformer

Nettsteder som har utviklet seg til store suksesser har etter hvert utviklet seg i retning av brede plattformer.

— Se på Amazon. De var en gang en nettbutikk, men er etter hvert blitt en plattform hvor de tilbyr plass til andre bokhandlere. Det samme ser vi på eBay, som er blitt til en auksjonsplattform. Og vi ser hvordan Facebook utvikler plattformegenskapene, påpeker Potts.

Større enn outsorucing

Det som mangler nå, er ifølge Potts at de som lager programvarelimet som binder sammen applikasjoner i næringslivet utvikler programvaren i samme retning. Det er begynt i det små, men dette vil utvikle seg raskt i årene fremover.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

- Det som til nå har vært den store trenden er outsourcing, men det handler jo bare om å flytte IT-avdelingen. Dette er en mye mer fundamental utvikling, og om noen år vil vi heller snakke om selective sourcing som vil tilby nye muligheter både for effektivisering og kostnadsbesparelser, sier Potts.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.