IT

Internet Explorer 8 er ferdig

Internet Explorer 8 er ferdig.
Internet Explorer 8 er ferdig.

Microsoft er ferdig med neste versjon av Internet Explorer, og idag torsdag 19. mars klokken 17:00 kommer versjon 8 på norsk.

— Den er raskere, enklere, sikrere og tilbyr mange nye funksjoner. Vi har gjort en test som viser at IE8 er den raskeste netteleseren på markedet som laster ned raskest og da har vi testet alle nettlesere på markedet med mer enn to prosent markedsandel, sier Windowsdirektør i Microsoft Norge, Isabella Alveberg.

Last ned Internet Explorer 8 her

Til standardene

Det spørs om norske Opera er enig. De og Apples Safari faller utenfor testkriteriene.

Det er masse nytt i den nye utgaven, men mange ser dette som Microsofts krypetur til korset.

Etter å ha vært veldig proprietære har de nå virkelig bestemt seg for å følge aksepterte standarder. De begynte å vidt i IE7, men åtteren er helt basert på aksepterte standarder.

—Det betyr ikke at vi begrenser oss på innovasjon og utvikling av ny funksjonalitet ut over det som er standard i dag, men når vi går ut over det som er vedtatte standarder tilbyr det som åpne standarder som konkurrenter kan utnytte, sier Microsofts teknologiekspert, Rune Zakariassen

Sikkerhet

Microsoft er svært opptatt av at brukerne skal tilbys så høy sikkerhet som mulig. De er pinlig klar over at de som største aktør er utsatt for mange hackeres oppmerksomhet.

I IE8 hever vi sikkerheten enda mer og vi kommer med flere nye funksjoner som gjør surfingen til en veldig trygg opplevelse, sier sikkerhetsansvarlig i Microsoft Ole Tom Seierstad.

— Bruker du en tilfeldig PC kan du åpne en såkalt InPrivate-sesjon og da lagres ingen informasjon om hvor du har vært. Det er nyttig for de som er på en internettkafe eller som deler maskin med andre og som ikke vil at andre skal se hva du har gjort på nettleseren.

Videreføres

Den beskyttede modusen som ble lansert i versjon syv videreføres i IE8.

Det betyr at det ikke er mulig for ondsinnet kode prøver å kjøre i nettleseren for å installere seg på operativsystemet.

Hvis en nettsideside krasjer i åtteren så krasjer bare den ene siden og ikke hele programmet.

De ulike sidene kjøres som egne instanser som er uavhengig av hverandre.

Det er også lett å finne ut om de sidene man oppsøker er sikre eller ikke. IE8 kommer standard med Smart Screen som er en database nettleseren oppdaterer i bakgrunnen.

Basen holder rede på sider slik som de som driver med Phishing og andre kjente skurkestreker og advarer brukeren før man grå videre til siden.

Akseleratorer

En interessant innovasjon i IE8 er såkalte akseleratorer. De tilbyr en rask vei videre til andre funksjoner som du kan utløse bare ved å merke et eller flere ord.

En merket tekst vil få et blått ikon over seg og når det klikkes på får man en liste av funksjoner.

Det kan være direkteadgang til søk, til bloggen sin, til Facebook, til e-post, til oversettelse eller andre sider som gjør slike akseleratorer tilgjengelige.

Finn fornøyd

Finn.no har allerede utviklet sine egne akseleratorer som gjør at brukerne mye enklere kan utnytte de tjenestene de tilbyr.

— Vi er veldig begeistret for IE8 fordi den følger webstandarder og byr på mye ny funksjonalitet som vi kan utnytte. Noe av det beste er selvfølgelig at den nye versjonen ikke er i nærheten av problematiske IE6, sier produktsjef Eivind Throndsen i finn.no.

— For oss betyr dette nye muligheter og vi har allerede laget en akselerator som kan utnytte det vi tilbyr i Finn og Sesam. Og vi tror mange av våre brukere vil bli overasket når de ser hvor lett det er å bruke tjenestene våre med akselleratorer, sier Throndsen.

Raske favoritter

En annet arbeidsbesparende funksjon er når man taster inn noe i søkefeltet. Da får man automatisk forslag fra sin egen søkehistorie og de favorittene man har lagret.

På samme måte får man forslag fra adresselinjen etter noen tastetrykk fra se adressene man har vært inne på den siste tiden. Her er det nok Opera som har stått modell.

En annen liten finesse er også når man åpner nye faner innen samme nettsted. Da får fanene samme farge som gjøre oversikten bedre og de kan lukkes samtidig om man vil.

Det er også blitt ekstra raskt å lagre favoritter ved å klikke en gang på stjerneikonet når man er inne på en side.

Visual search

TV2 har også laget en akselerator og tilbyr fotballinteresserte raskt tilgang til Visual search, en måte å søke på sidene til spesielle nettsider.

Her opprettes forbindelsen direkte og får du forslag tilbake mens du skriver, før du har trykke på knappen.

TV2 tilbyr sin søkeside Alt om Fotball på denne måten og Microsoft gjør dem tilgjenglig i sitt Add-On-galleri som etter hvert kommer til å bli ganske omfattende.

Alle som lager søkesider, som ikke er av en støtende karakter, kan få de lagt inn i Microsofts oversikt.

Mindre problemer

Siden IE8 er basert på standarder ville den i utgangspunktet fått problemer med sider som er laget for tidligere versjoner.

For at det ikke skal skje kan nettstedene legge opp en liten kodebit slik at nettleseren tolker dem korrekt.

Microsoft vedlikeholder en database som gjør dette automatisk for mange kjente nettsteder

— Dette gjør det mye enklere for folk som bruker nettleseren på jobben, men hvor bedriften er avhengig av tidligere utgaver av IE, sier Zakariassen.

Enkel oppgradering

Microsoft ønsker at flest mulig forlater tidligere versjoner, spesielt de som er på IE6.

Derfor har de gjort oppgraderingen veldig enkel og den omfatter ikke bare import av de gamle favorittene, men du får med deg alle innstillinger fra de to tidligere versjonene av nettleseren.

Last ned Internet Explorer 8 her