PRODUKSJON

Interaktiv regnehjelp

14. sep. 2001 - 12:43

Et norsk selskap har utviklet ny programvare for design og beregninger innen hydraulikk/pneumatikk. Tomhax heter det flerverktøys PC-programmet, som er utviklet av Fluid Power Control AS (FCP).

– Det dreier seg om et databasert system for interaktiv design. Samspillet mellom konstruktøren og designverktøyet er essensen i vår idé, forklarer daglig leder Aksel Fossbakken i FCP.

Ingen fasit

Fossbakken understreker at fagmannen er sjefen i designprosessen. Verktøyet skal ikke gi fasitløsninger, men hjelpe fagmannen til å finne den mest hensiktsmessige løsningen. – Uansett hvor godt verktøy man har, blir fagmannens grunnkunnskaper, samt ferdigheter med verktøyet, avgjørende for resultatet. På samme måte er det med beregningsprogrammer for hydraulikk og pneumatikk, og bruken av dataverktøyene, sier han.

Under utviklingen og utprøvingen av programvaren er selskapet kommet frem til et dataverktøy som skal hindre feil bruk av formler og metoder. Fossbakken skal holde foredrag på HP-symposiet og vise en del eksempler på hvordan systemet kan brukes i praksis.

Dokumentasjon

Kundene krever i økende grad at beregninger skal dokumenteres på en oversiktlig måte, ikke minst i forbindelse med tilbud og leveranser. Også her er programmet nyttig, mener Fossbakken: – Beregninger må kunne verifiseres, ved at metoder og formler som er benyttet skal være tilgjengelige.

Programmet har et enkelt og intuitivt brukergrensesnitt, og kravet til konfigurasjoner er begrenset. Brukeren kommer frem til en løsning ved hjelp av en interaktiv prosess som leder til en optimal design.

Selvforklarende

Hjelpefunksjonen F1 = HELP gir underlag og forklarer alle beregninger og begreper som er benyttet. For eksempel endres enheter via en egen meny, for eksempel fra metrisk til imperialenheter. Kalkulasjonene lagres som en datafil, og de kan dokumenteres som utskrifter eller sertifikater.

Beregningene baseres på anerkjente formler og metoder. I tillegg vil detaljert beskrivelser av formler og metoder kunne lastes ned via FPC sin hjemmeside.

Institutt for termisk energi og vannkraft ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) skal foreta en tredjeparts verifikasjon av programmet. Dette arbeidet venter vi skal være ferdig i høst. Flere kunder ønsker en uavhengig verifikasjon, bekrefter Fossbakken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.