IKT

Interaktiv 3D-modell

MOSS: Dette er møllebyen i Moss. Modellen ble laget av Avatar Works på oppdrag av eiendomsutvikleren. Den brukt av utbyggeren til å dokumentere hvordan et nytt kontorbygg ville passe inn i den gamle bebyggelsen.
MOSS: Dette er møllebyen i Moss. Modellen ble laget av Avatar Works på oppdrag av eiendomsutvikleren. Den brukt av utbyggeren til å dokumentere hvordan et nytt kontorbygg ville passe inn i den gamle bebyggelsen.
Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
5. aug. 2005 - 08:00

Takket være teknikken kan brukeren zoom inn, flytte kameraposisjon ved presentasjon av nye prosjekter som f.eks. en vei eller en undervannsinstallasjon.

Ved vanlige videopresentasjoner er det valget gjort på forhånd og kan ikke endres ved visningen. Det er også mulighet å legge inn tåke for å vise hvordan dette på påvirke oppmerksomheten for skilt.

Unik teknologi

– Teknologien er unik, det fikk vi høre da vi leverte inn patentsøknaden, sier Rune Fjellvang som er sjef for myVR. Med bakgrunn fra 3D-visualisering, teknisk databehandling og DAK, har selskapet som startet i 2003 utviklet banebrytende teknikk for å vise høyoppløselige datamodeller.

– Utfordringen har ikke bare vært å få dette til å fungere ved så lav datahastighet, men også sikkerheten for dine konstruksjonsdata er viktig, sier han. I de to årene siden starten har myVR arbeidet nært med flere av de store leverandørene i olje- og gassindustrien samt i byggeindustrien før å løse problemet med en effektiv og rask distribusjon av 3D-modeller.

Løsningen er basert på en server med programvare som sender ut datastrømmen. Publiseringsverktøyet kan arbeide mot en rekke DAK- og visualiseringsprogrammer. Det finnes ulike visningsprogrammer med forskjellig funksjonalitet. Den enkleste er gratis og brukes kun til betraktning.

Utvider bruken av 3D

– Teknikken gjør at flere får tilgang til 3D-informasjon. Stort sett har dette tilhørt konstruksjonsavdelingen og så har spesialister brukt modellen til å lage videovisninger, sier daglig leder Halvor Jensen i Nestor. De er norsk distributør for programvaren.

– Med kun enkle tastetrykk kan alle nå snu og vende på en 3D-modell og bevege seg inni den på samme måte som de som arbeider på modellen. Det fantastiske er at publiseringen kan skje så raskt. Jeg tror at dette vil kunne brukes for å ta bedre beslutninger og du velger selv hva du vil se og hvordan, sier han.

– Du behøver heller ingen kraftig maskin med avansert grafikkort for å vise modellene, sier Fjellvang. Det finnes i dag løsninger som kan kjøres på Windows- og Linux-maskiner, mens en Mac-løsning også er like rundt hjørnet. I løpet av neste år kan det blir mulig å kjøre visningen på en mobiltelefon fordi det da kommer mobiltelefoner med støtte for denne typen grafikk (OpenGL).

Les mer om: