SAMFERDSEL

Intelligent seil

Det patenterte seilet er bygd opp om en mast som består av tre deler, samt et «ønskebein», kjent fra seilene på seilbrett. Ideen til kombinasjonen masten med variabel geometri og et fleksibelt seil har oppfinneren, dr. Richard Dryden, hentet fra flaggermusvingen.

Seilet kan tilpasses vekslende vindstyrker. Ved kraftige vinder endres formen på seilet ved hjelp av kullfiberforsterkede epoxy-ledd i den tredelte masten. Dermed blir riggingen mer fleksibel og strømlinjet, skriver Ingeniøren i sin nettutgave.

I mer enn et år har dr. Richard Dryden holdt på med sine eksperimenter. Seileentusiaster fra hele verden har via internett hjulpet engelskmannen fremover med tips til forbedringer og gode seilråd.

– Jeg er dypt takknemlig for de mange gode råd og konstruktive forslag jeg har mottatt fra seilere over hele verden. At de har tatt seg tid til å bidra til prosjektet mitt via internett er uvurderlig, sier Richard Dryden til Ingeniøren.

Seilet eksisterer i dag i mange utforminger. Dryden står videre bak nye prototyper tilpasset seilbåter, kanoer, kajakker og seilbrett. The National Endowment for Science, Technology and the Arts (Nesta) har finansiert Transition Rig-prosjektet.

Les mer om: