NETTARKIV

Intel verken raskest eller billigst

Jeg leste nylig produktnyheten
Ny prosessor fra intel

Det uttales bla: "Dette er den første prosessoren i lavkostområdet med en 100 megahertz (MHz) systembuss"

Dette er ikke korrekt, da AMD (Advanced Micro Devices) lanserte sin lavprisprosessor (K6 300MHz) med 100MHz systembuss allerede 7. April 1998 (datoen er hentet fra www.sandpile.com). Cyrix lanserte sin billige MII "PR366" med 250 MHz CPU 100 MHz systembuss i mars 1999.

Intel har hatt problemer med salget av sin prosessorserie nettopp fordi de har nektet å oppgradere støtte for 100 MHz systembuss helt til nå. Grunnen er at de ville differensiere ytelse og dermed kvalitet mellom sin Pentium III og Celeron-serie. Konkurrentene AMD og Cyrix har altså kommet intel i forkjøpet med rundt 2 år.

Når det først snakkes om at økt hastighet på systembussen øker systemytelsen, så synes jeg det er på sin plass å nevne at AMDs lavprisalternativ "Duron" fåes i hastigheter på 600/850 MHz og har en systembuss på 2x100 MHz. Jeg skriver 2x100 fordi systembussen går på 100 MHz men bruker en teknikk kalt DDR som dobler overføringshastigheten til en effektiv hastighet av 200 MHz.

Når det gjelder Intels prissetting, så står det at Intels Celeron 800 skal koste 1550 kroner fra fabrikken. OK, men det er langt fra billig. AMD's Duron 800 koster bare 949 kroner ikke fra fabrikken men i butikken her hjemme i norge (www.psdata.no). I tillegg viser uavhengige tester at Duron 800 yter ca 15–30 prosent bedre enn sin motpart Celeron 800 i de aller fleste praktiske tester.

Når det gjelder Pentium 4, må det nevnes at ytelsen tilsvarer en AMD Athlon 1000–1200 MHz som forøvrig selges for godt under halve prisen. I tilllegg vil en Pentium 4-system medføre store ekstrakostnader på grunn av svært dyre hovedkort, svært dyr ram, og krav til en ny type strømforsyning i kabinettet.

Intel har helt til 1999 levd på ryktet om kvalitet fra tiligere år, men men har siden da fått sterk konkurranse fra AMD, som for tiden gir et langt bedre alternativ, både med tanke på pris og ytelse. Foreløbig er altså AMD-prosessorer veien å gå. Men vær på vakt: i 3. kvartal i år kommer en billigutgave av Pentium 4 som kan snu dette, hvis prisen blir lav nok.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.