PRODUKSJON

Integrerer industriell IT

- Mens det tidligere var et skille mellom automatiseringsfolkene og IT-folkene, ser vi at begge nå setter seg sammen i en gruppe, sier Arne-Ivar Iversen hos ABB.

Før holdt automatiseringsfolkene seg til sine kontrollere, PLS-er, IO og opp til skjermsystemet, mens IT-avdelingen arbeidet med administrasjonssystemer og forretningssystemer.

Denne måten å arbeide på må også de som lager systemene ta hensyn til. - Det blir stadig færre ansatte i fabrikker og virksomheter, men samtidig blir det stadig mer informasjon man skal forholde seg til. Med systemet vårt er det veldig enkelt å få tilgang til den informasjonen man trenger og på denne måten ta de riktige beslutningene, sier kollega Hans Herlofsen.

All informasjon er tilgjengelig fra én og samme arbeidsplass med bare ett museklikk. Det nye systemet har også enklere kobling mot vedlikeholdssystemer og generelle informasjonssystemer.

Bedre ingeniørverktøy

Et nytt utviklingsmiljø gir ingeniørene verktøy for å lage bedre automatiseringsløsninger. Dette systemet arbeider uavhengig av produksjonssystemet. Ved endringer lages en synkroniseringspakke som sendes i produksjonssystemet når alt er ferdigtestet og verifisert.

Tidligere systemer fra ABB var basert på at brukeren måtte ha en stabel CD-er å forholde seg til når et system skulle konfigureres. Nå er det nok med bare et par DVD-plater. - Dessuten får brukerne veiledning gjennom installasjonen, sier Herlofsen. Systemet kan godt ha flere installerte arbeidsplasser enn lisenser. Det gir også grunn for større fleksibilitet.

ABB har brukt rundt 500 millioner dollar på å utvikle systemet som de hevder skal gi kundene en langt bedre produktivitet. - Vi ser nå på hele verdikjeden for blant annet å se på hvordan vi skal minimalisere arbeidet på instrumentsiden, sier Iversen.

Systemet er godkjent av amerikanske FDA (Food and Drugs Administration). Herlofsen mener at denne standarden for produksjon innen farmasøytisk og næringsmiddelindustri også vil bli retningsgivende for bedrifter i Norge.

Gode busser

Ifølge Iversen er ABB det eneste selskapet som i dag har lagt inn verktøy for både Fieldbus, Profibus og Hart. - Mange har sine prefererte protokoller, men vi har sagt at alle er likestilte, sier han.

Takket være bruk av mer smarte instrumenter med mer prosessorkraft, kan også vedlikeholdet av instrumentene tas når det er behov for det og ikke periodisk. - Her tror vi at det kan være penger å spare. Dette gjelder ikke bare instrumenter, men også motorer, sier Herlofsen.

Vedlikeholdssystemer som IFS og Maximo som er beregnet å arbeide mot industriell IT, kan lett integreres inn i systemet. Store administrative forretningssystemer som SAP integreres også lett mot 800xA.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.