SAMFUNN

Inspirert av naturen

16. mars 2001 - 09:29

En gruppe som ledes av Dr. Higuchi jobber med utvikling av elektronikk-kretser ved hjelp av søkealgoritmer inspirert av naturens evolusjon (genetiske algoritmer). De startet, som de første i verden, med å utvikle disse ideene for omkring åtte år siden. I dag er dette blitt et stort internasjonalt forskningsfelt (kalt evolvable hardware) med flere årlige internasjonale konferanser.

Gruppen jobber nå med å løse konkrete virkelige anvendelser ved å bruke denne metoden. Dette inkluderer robotkontroll, finjustering av filterkretser, bildekompresjon og styrekrets for kunstig protesehånd. Ved å koble sensorer på gjenværende del av arm kan muskelbevegelser registreres og brukes til å styre en protesehånd. Det som finnes på markedet i dag baserer seg på kun en frihetsgrad: Åpne og lukke en protese-klo – en operasjon som brukeren normalt lærer i løpet av en måneds tid. Forskerne ved gruppen jobber derimot med å tilby kretser som selv lar seg adaptere til brukeren. Da er det kun snakk om minutter for å tilpasse tilsvarende hånd til bruker.

I tillegg til å gjøre brukervennligheten større, jobber forskerne med å utvikle en hånd med bevegelse i tre frihetsgrader: Åpne-lukke, vri utover-innover og bøye fram-tilbake. Når teknologien får modnet seg, er sannsynligheten stor for at den kan utnyttes kommersielt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.