NYHETER

Innvevd innsikt

National Instruments’ (NI) årlige studie om Embedded Solutions setter de viktigste trendene under lupen.

Erik van Hilten presenterer trender for Embedded Solutions.
Erik van Hilten presenterer trender for Embedded Solutions. Bilde: Automatisering
4. mars 2013 - 21:26

Embedded-trender

National Instruments har definert fem hovedtrender innenfor innvevde løsninger:

  • Heterogene hardwareløsninger.
  • Digitalrevolusjon innen energi og kraft.
  • Demokratisering i design.
  • Totaløkonomisk lønnsomhet.
  • Maskinsynets store vekst.

 

Studien, Embedded Systems Outlook 2013, kan leses i sin helhet på ni.com/eso.

Asker: Erik van Hilten, som er teknisk markedsfører i selskapet, forteller at den dekker teknologi, applikasjoner og forretningsrelaterte trender som vil påvirke utviklingen av innvevde systemer (embedded systems) de neste par årene.

 

Hottere hardware

 

NI mener at maskinvaren er i ferd med å endre seg til en heterogen arkitektur. Når stadig raskere mikroprosessorer og flere kjerner (multi-core) ikke lenger er nok, blir det naturlig å integrere spesialkretser som FPGA-er (field programmable gate array) og grafikkprosessor i hovedprosessoren. Van Hilten forklarer at utviklerne velger hvilken del av chipen som egner seg best for de ulike behandlingsoppgavene.

 

Han forteller videre at det også er en pågående digitalrevolusjon innenfor styring og overvåking av energi, fra produksjon, lagring, distribusjon, og bruk. Bare tenk på hva som skjer med alternativ energi, havbunnsproduksjon og smartgrid.

 

Fagpersonenes hevn

 

Med trend tre høres det nesten ut som vi har havnet i politikken, for med den blir designprosessen demokratisert. Van Hilten sier at mange selskaper kutter ut store utviklingsteam, til fordel for mindre grupper som oversetter bransjekunnskap til innovasjon i Embedded systemer.

- Den klassiske tilnærmingen med separate team for hardware og software forvitrer, mener han.

 

Vi beveger oss over til det økonomiske planet. Ifølge van Hilten har stadig flere selskaper en mer helhetlig tilnærming som ikke bare dekker kost- og nyttefaktorer, men også fleksibilitet og risiko – både tid og penger.

 

Robust reduksjon

 

Han refererer til en uavhengig, amerikansk undersøkelse som viser at et typisk utviklingsteam for Embedded-løsninger består av 14 ingeniører, og at prosjektet i gjennomsnitt skal vare 12 måneder, men at 60 prosent av prosjektene faktisk tar lenger tid.

 

Van Hilten smiler stolt når han forteller oss om en tilsvarende undersøkelse som selskapet har fått utført for Embedded World blant sine kunder. Han mener resultatene er sammenlignbare. I så fall er forskjellene oppsiktsvekkende.

- Et gjennomsnittlig utviklingsteam har knapt fem personer, har en planlagt gjennomføringstid på seks måneder, men hele 60 prosent bruker kortere tid enn den planlagte prosjekttiden.

 

La det bli lys

 

For å si det med andre ord: National Instruments’ kunder har utviklingsteam som er en tredel i størrelse, planlegger å bruke halve tiden, men over halvparten utførte oppdraget på enda kortere tid.

 

Van Hilten avslutter med å fortelle at den siste hovedtrenden er en svært rask frammarsj av maskinsyn.

- I 2012 ble det produsert om lag 56 millioner enheter med en eller annen form for kamera. I 2016 er det spådd at antallet stiger til 690 millioner, sier Erik van Hilten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.