BYGG

Innvandrere i håndverksyrker fire ganger oftere skadd på jobb

De eksponeres i større grad for helseskadelig støy, støv, røyk, gasser og damp.

Innvandrere i bygg- og anleggsbransjen har er mer utsatt for risiko enn norske ansatte. lllustrassjonsfoto:
Innvandrere i bygg- og anleggsbransjen har er mer utsatt for risiko enn norske ansatte. lllustrassjonsfoto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
8. nov. 2018 - 09:11

Innvandrere i håndverksyrker blir fire ganger oftere skadd på jobb enn nordmenn. De eksponeres i større grad for helseskadelig støy, støv, røyk, gasser og damp.

Tallene kommer fram i en ny rapport fra Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Helseplager, ubekvemme stillinger og færre pauser 

Den viser at innvandrere i håndverksyrker oftere rapporterer om helseplager enn norske håndverkere. I tillegg rapporterer de oftere om løft i ubekvemme stillinger og stående arbeid, og at de sjeldnere kan ta pauser. Hovedtyngden av håndverkerne er sysselsatt i bygg- og anlegg.

– Rapporten viser at håndverkere som er innvandrere er mer utsatt for risiko enn norske. Arbeidsgivere og de som leier inn innvandrere eller utenlandske arbeidstakere, må bli bedre til å forebygge og redusere risiko for denne gruppen, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet

Les også

Flest dødsfall og ulykker

Bygg- og anlegg er en av næringene med flest arbeidsskadedødsfall og arbeidsulykker, alle arbeidstakere sett under ett. Rapporten viser at antallet meldte skader i bygg- og anlegg har gått noe ned de siste årene, men at det fortsatt ligger litt høyere enn gjennomsnittet for alle næringer.

Arbeidstilsynet registrerte 27 dødsfall i det landbaserte arbeidslivet i Norge i fjor. Seks av de døde var utenlandske borgere.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.