NATURVITENSKAP

Inntrenger øyner mål

Tore Stensvold
29. apr. 2005 - 16:23

Om litt over 60 dager skal Deep Impact sende ut sonden som er spekket med sprengstoff.

Deep Impact - Dyp Inntrenging - skal sendes i stor fart inn i kometen og sprenges.

Målet er å sprenge et stort krater i kometen for å undersøke hva den er bygget opp av. Går alt etter planen, blir dette en eksplosiv markering av USAs nasjonaldag, 4. juli.

Kjempehull

Krateret vil være på størrelse med en fotballbane og med dybde tilsvarende en 12-14 etasjers bygning. Is og støv vil bli kastet opp. Hovedsonden vil observere og samle inn informasjon. Det kan gi forskerne indikasjoner på jordas opprinnelse

Det ventes at eksplosjonen vil bli observert av romtesleskopet Hubble, Spitzer, Chandra samt store teleskoper på Jorden.

Deep Impact består av to deler, en "fly-by" sonde og en mindre "kollisjonsdel" som skal frigjøres og sendes inn mot kometkjernen, opplyser Norsk Romsenter.

Fotosesjon

På vei mot målet vil Deep impact fotografere kometen flere ganger, blant annet for å hjelpe navigatørene til Deep Impact til å føre sonden trygt mot kometens kjerne.

Deep Impact tok det første bilde av stitt mål 25 april, i en avstand på 63.5 millioner kilometer.

Kometen ble registrert av Deep Impacts instrumenter på første forsøk. Kameraet fanget også opp meget svake stjerner mer enn 100 ganger svakere enn de et menneske kan se på en mørk klar nattehimmel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.