PRODUKSJON

Inntjent første året

15. des. 2003 - 09:41

Det store ved roboter er at de gjør akkurat det du ber dem gjøre, uke etter uke, og med like høy (eller lav) kvalitet hver gang. Ikke får de influensa heller!

Erling Hagens lille metallvarebedrift i Oppland ble for et år siden ble spurt om han kunne levere 1000 ferdig maskinerte deler i uken til en bildel-produsent på Raufoss.

Han tvilte på at han kunne påta seg jobben. Bedriften hadde tre ansatte, og jobben var så stor at de nok måtte ansette et par nye medarbeidere.

Siden de bare hadde en muntlig halvårsavtale om levering, var oppdraget dristig. En nabo fikk Hagen til å undersøke om en robot kunne kjøre dreiebenken.

- Da fant jeg ut at prisen slett ikke var noe hinder, sier Hagen.

Resultatet ble at han kontaktet Robot Norge AS/ABB på Bryne, som tilbød kjøreklar installasjon for 400.000 kroner. Da slo han til.

- Vi bestilte på mandag og fikk utstyret på fredagen. Og etter under en uke var roboten i full drift, sier Hagen.

Straks maskinen var i hus 29. november, startet montering og programmering. Sju dager senere var produksjonen i gang.

- Vi hadde en mann i opplæring i en uke på Bryne. Det har vært nok for alle senere omprogrammeringer og oppdateringer i produksjonen. I dag jobber roboten 90 timer i uken og produserer 2000 deler.

Når Hagen sammenfatter sine erfaringer, er konklusjonen at robotløsningen helt klart var bedre enn om de hadde valgt å øke bemanningen.

Roboten er rimelig fordi den er bygget av ABB's standarddeler, den har svært høy repetisjonsnøyaktighet, og kan jobbe døgnet rundt.

Den har nå vært i drift i ett år uten problemer av noe art; ikke en eneste time hos frisør eller tannlege, ikke en eneste dag fravær eller sykdom.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.