BYGG

Innspurt for Operahuset

Operahuset mandag 7. januar 2008, på den store "innflyttingsdagen". Torsdag 10. januar flytter også balletten inn. Da har ca. 500 personer fått sin nye arbeidsplass i Bjørvika.
Operahuset mandag 7. januar 2008, på den store "innflyttingsdagen". Torsdag 10. januar flytter også balletten inn. Da har ca. 500 personer fått sin nye arbeidsplass i Bjørvika.Bilde: Mona Strande
Mona Strande
7. jan. 2008 - 14:54

I dag flyttet hele administrasjonen, sangere og kor inn i Operahuset i Bjørvika. Dermed fikk orkesteret og de ansatte ved verkstedene, som flyttet inn i september, endelig selskap. Når balletten flytter inn torsdag denne uken, vil cirka 500 personer være på plass.

Men storinnrykket av ansatte betyr ikke at Operahuset er ferdig. Det gjenstår fortsatt mange justeringer og mindre ombygginger.

Bygger om i siste liten

I dag begynner ombygginger i restauranten, kafékjøkkenet og kjøle-/fryserom. Årsaken er at Den Norske Opera har ønsket et annet konsept enn det som opprinnelig var planlagt.

- Etter Den Norske Operas ønske blir kaféen i foajéen omgjort til brasseri, noe som medfører en del endringer på kjøkkenet der. I tillegg blir det noen endringer i i restauranten, og to rom bygges om til kjøle- og fryserom, sier Statsbyggs prosjektdirektør for nytt operahus, Roar Bjordal.

Han forventer at dette ombyggingsarbeidet skal være ferdig i mars.

Overvåker marmoren

Den gule marmoren i foajéen har ennå ikke fått tilbake sin hvite farge, men overvåkes kontinuerlig. Det er satt på gulvvarme for å tørke ut overskuddsfuktigheten, men dette tar tid.

- Det er fuktighet både i mørtel og stein, og siden det ikke er mulig å få tørket den fra begge sider, kan det ta lang tid før den blir hvit igjen. Vi håper gulvvarmen hjelper, men tør ikke bruke vifter i tillegg fordi det kan medføre at treverket i foajéen sprekker, sier Bjordal.

I flere uker har de tatt daglige bilder av marmoren for å kunne dokumentere endringer, og det vil de fortsette med.

Stor grensesnitt-utfordring

Rundt scenen og salene gjenstår en del arbeid med de teatertekniske installasjonene, maskinteknikken og lydanleggene. I tillegg henger det fortsatt ledninger og kabler ned fra taket i store deler av bygget.

- Lydanleggene er snart klare, og teaterteknikken ferdigstilles iløpet av januar. I midten av februar skal all innregulering av ledninger og kabler være unnagjort, sier prosjektleder for teknikk i Statsbygg, Lars Oma.

Han sier den største utfordringen i Bjørvika har vært grensesnitt: Med 15 kontrakter som alle har hatt grensesnitt mot flere andre, har det vært litt av en utfordring å få alt til å stemme.

De ansatte tester

På grunn av lekkasjen i kontor- og prøvesalsdelen før jul, gjenstår det å ferdigstille et par rom der. For å unngå skadelig soppvekst må de sørge for at dette området er helt tørt før det legges nytt gulv og veggene kles inn.

Innjusteringer av luft og varme kan først gjøres når huset er tatt i bruk, så dette arbeidet vil bli gjort i dagene fremover. Med alle de ansatte på plass vil Statsbygg også få testet om spesialsystemene for lys, solavskjerming, varmeregulering og teaterteknikk fungerer som de skal.

Les mer om: