IT

Innrømmer feilfakturering av Forsvaret

Geir Kavlie er aktor og Ellen Holager Andenæs forsvarer for Siemens Business Services AS som er anklaget for å ha overfakturert Forsvaret med 60 millioner i perioden 2000 til 2005.
Geir Kavlie er aktor og Ellen Holager Andenæs forsvarer for Siemens Business Services AS som er anklaget for å ha overfakturert Forsvaret med 60 millioner i perioden 2000 til 2005. Bilde: Scanpix

Siemens og Forsvaret

  • Tidligere økonomisjef Per-Yngve Monsen i Siemens Business Systems (SBS) i Norge varslet i 2002 sin ledelse om det han oppfattet som overfakturering av Forsvaret, om korrupsjon og om smøring.
  • I 2004 varslet Monsen konsernledelsen i Tyskland, fordi han mente det ikke skjedde noe i Norge med denne saken.
  • Monsen fikk sparken. Han gikk til arbeidsrettssak mot selskapet. I oktober 2005 fikk han 1,5 millioner kroner i erstatning og rettens godkjenning for at han handlet korrekt.
  • Et utvalg under ledelsen av sorenskriver Nils A. Dalseide ble nedsatt i januar 2006 for å granske IKT-kontrakter som Forsvaret har inngått.
  • Utvalget fant flere tilfeller der SBS etter utvalgets mening hadde overfakturert for datautstyrsleveransen til Forsvaret. Det førte til at Siemens på tampen av 2006 betalte 75 millioner kroner tilbake til Forsvaret, uten at firmaet erkjente at det hadde skjedd overfakturering.
  • Økokrim ila 11. desember 2007 SBS 9 millioner kroner i foretaksbot for å ha overfakturert leveranser i tidsrommet 2000-2005.
  • SBS svarte 8. februar at det nektet å vedta forelegget. Økokrim gikk til Oslo tingretten med saken. Mandag 8. november 2010 starter rettssaken.

(Kilde: NTB)

Siemens Business Services hevder summen er langt lavere enn hva Økokrim legger til grunn. Selskapet står tiltalt for grovt bedrageri på 60 millioner kroner.

Dette er saken: Klart for Siemens-drama i retten

Store konsekvenser: Siemens kjemper mot svartelisting

Feil sum

Advokat Christian Hjort mente det vil være umulig å beregne nøyaktig hvor mye Forsvaret betalte for mye. Men det var betydelig lavere enn summen på drøyt 48 millioner kroner som Siemens Business Services betalte tilbake til Forsvaret i 2006.

– Summen har ligget langt innenfor feilmarginen man vil kunne vente av en kontrakt av denne størrelsen. Jeg minner om at dette var en kontrakt til 1,4 milliarder kroner, sa Hjort.

Aktor Geir Kavlie trakk i sin innledning fram flere e-poster fra medarbeidere i selskapet om manglende oppfølging av systemet som skulle sikre at Forsvaret skulle få de beste betingelsene i markedet for datautstyret.

– Ikke i ond tro

I innledningsforedraget i Oslo tingrett onsdag viste Hjort til at det har kommet fram kritikkverdige forhold ved hvordan selskapet håndterte sine forpliktelser.

– Disse enkeltstående e-postene må ses i sin sammenheng. Det representerer ingen slutning om at det som skjedde var bevisst, sa Hjort.

Han avviste at Siemens Business Services handlet med forsett og i vinnings hensikt da feilfaktureringene skjedde.

– To forhold er sentrale. Omfanget er vesentlig mindre enn det Økokrim hevder, og det skjedde ikke i ond tro eller med forsett, sa Hjort. (©NTB)

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.