NATURVITENSKAP

Innoperert chip hjelper slagpasienter

GOD HJELP: Denne slagpasienten holder på å få tilbake førligheten i sin paralyserte høyre arm. I arm og hånd er det inn-operert fem små mikrostimulatorer. De mottar impulser fra hjernen og holder på å lære muskler og sener å bevege seg på nytt.
GOD HJELP: Denne slagpasienten holder på å få tilbake førligheten i sin paralyserte høyre arm. I arm og hånd er det inn-operert fem små mikrostimulatorer. De mottar impulser fra hjernen og holder på å lære muskler og sener å bevege seg på nytt. Bilde: LPS

Utviklingsarbeidet skjer ved University of Southampton .

Det er støttet av Alfred Mann Foundation (AMF), en amerikansk nonprofit medisinsk FoU-organisasjon.

Prototypen benytter elektrisk nervestimulering via radiosignaler.

Når pasienten tenker at høyre arm (den lammede) og hånd skal utføre en operasjon, sendes signalene inn i en liten mikrostimulator.

Operert inn

Stimulatoren er bare 17 millimeter lang og 2,4 millimeter i diameter.

Enheten er operert inn ved den enkelte hovedmuskels nervekontakt. Dens oppgave er å imitere de signaler hjernen sender ut, forsterke dem og påvirke de viktigste musklene i hånd og arm.

Lærer opp muskel

Påvirkningen vil gradvis gi pasienten tilbake førligheten, dels ved direkte stimulering, dels ved at musklene “lærer” å jobbe igjen.

Pasienten på bildet har fått inn-operert fem mikrostimulatorer. Hun er en 46 år gammel frisørdame som først fikk slag i 1996 og så et til i 2002.

Damen er spesielt glad i å spille ball og ønsker seg full evne til å fange og kaste baller igjen.

Prosjektet ledes av professor dr.med. Jane Burridge ved universitetet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.