NATURVITENSKAP

Innleder fiskerimessen med vitenskapelig konferanse

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
7. juli 2006 - 11:12

Nor-Fishing Technology Conference arrangeres fra 6. til 8. august og er et samarbeid mellom NTNU, Havforskningsinstituttet, Sintef og stiftelsen Nor-Fishing. Intensjonen er at konferansen skal bli en permanent ledsager til fiskerimessa som holdes hvert annet år.Bredt forum

– Konferansen sikter inn på å bli et faglig bredt forum som vi vet vil trekke fremragende fagfolk fra hele verden, både fra universiteter, forskningsinstitutter og kunnskapsbedrifter som retter seg mot denne næringen, sier seniorrådgiver Torgeir Edvardsen ved Sintef Fiskeri og havbruk AS. Han leder arbeidet med konferansen og håper at den vil samle mellom 60 og 100 deltakere.

Edvardsen mener at for Norge som teknologi- og fiskerinasjon, er det av stor betydning at vi kan posisjonere oss internasjonalt. – Denne konferansen vil bidra til å befeste norsk fiskeriteknologi og forskning internasjonalt, påpeker han.

Det overordnede tema for konferansen er teknologi for bærekraftig utnyttelse av havet. – Skal dette overordnede målet nås, må havets økosystemer stå i fokus både i fiskeriforskning og fiskeripolitikk. Konferansen omhandler nettopp de kravene som må innfries for at fiskerier skal være bærekraftige, sier Edvardsen.

Av de 40 innleggene, blir rundt halvparten norske. Fiskeriminister Helga Pedersen skal avslutte konferansen.Kunnskapsutveksling

– Hensikten er å etablere et forum for kunnskapsutveksling og diskusjon mellom forskere som ønsker å bevare det marine miljøet og forbedre arbeidsmiljøet i fiskeflåten, sier Edvardsen. Like viktig er det å effektivisere utnyttelsen av innsatsfaktorene som biomasse, energi, kapital og arbeidskraft for å produsere trygg mat med høy kvalitet og oppnå forbedringer i lønnsomheten.

Med utgangspunkt i fartøyet, går hovedtemaene ut på makroeffekter av teknologi, nye plattformer for fiskeriforskning, trygge og effektive fiskefartøyer, teknologiske forbedringer av fiskeredskaper, prognosesystemer sett i forhold til klimaendringer samt fangsthåndtering og foredlingsteknologi. I tillegg vil det dreie seg om økonomi, styring, kontroll og lederskap.Kongen kommer

Selve fiskerimessen åpner portene 8. august. Da kommer H.M. Kong Harald til Trondheim for å foreta den offisielle åpningen. Utstillingen går frem til 11. august. Sist H.M. Kongen åpnet Nor-Fishing var i 1996. Messearrangøren er meget godt fornøyd med oppslutningen om Nor-Fishing 2006 som nå har nærmere 400 påmeldte utstillere fra 12 nasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.