Innlandet ber om om 632 mill kroner fra Staten for å dekke kostnadene etter "Hans"

- Fylkeskommunen har fått en milliard i uforutsette utgifter på grunn av ekstremværet og brukollapsen på Tretten. Hvis vi ikke får dette dekket av staten, kan Innlandet fylkeskommune gå konkurs, sa Stein Tronsmoen (Sp) da fylkesutvalget hadde møte.

Mona C. Stormoen (Ap), Stein Tronsmoen (Sp) og fylkesordfører Aud G. Hove (Sp) står alle bak kravet om penger til å dekke de store kostnadene etter Tretten bru-kollapsen og ekstremværet Hans.
Mona C. Stormoen (Ap), Stein Tronsmoen (Sp) og fylkesordfører Aud G. Hove (Sp) står alle bak kravet om penger til å dekke de store kostnadene etter Tretten bru-kollapsen og ekstremværet Hans. Foto: Innlandet fylkeskommune
19. okt. 2023 - 14:10

Fylkesutvalget går inn for å søke om 632 millioner kroner for å dekke alle kostnadene etter ekstremværet «Hans», skriver Innlandet fylkeskommune på sine nettsider. 

Beløpet inkluderer 20 - 40 millioner til flomforebygging, slik at vegene og bruene som må repareres blir rustet til å tåle nye hendelser med flom og styrtregn. 

CO2 injiseres på Sleipner-feltet på norsk sokkel. Dette var det første kommersielle prosjektet for lagring av CO2.
Les også

CO2-lagring: Varsellampene blinker i norsk olje- og gassnæring

Mangler en milliard

I fylkeskommunedirektørens innstilling til vedtak i saken om skadene på fylkesveger etter «Hans», går fylkeskommunen inn for å bygge opp igjen alt som er ødelagt. Dette er beregnet til å koste mellom 340 og 530 millioner kroner. 

Når utgiftene til forebygging av nye flommer, og et beløp for å dekke skader som ennå ikke har blitt oppdaget, legges til, blir totalsummen på over 630 millioner kroner. 

Innlandet fikk også en annen stor utgiftspost, da Tretten bru kollapset. Skadene etter kollapsen er beregnet til ca. 420 millioner kroner.

Kan ikke dekke dette selv

- Fylkeskommunen har fått en milliard i uforutsette utgifter på grunn av ekstremværet og brukollapsen på Tretten. Hvis vi ikke får dette dekket av staten, kan Innlandet fylkeskommune gå konkurs, sa Stein Tronsmoen (Sp) i fylkesutvalget den 17. oktober. 

Tronsmoen er leder i det avtroppende hovedutvalget for samferdsel. Han viste til kontakten som har vært mellom den politiske ledelsen i Innlandet fylkeskommune og staten om disse sakene. Flere statsråder har deltatt på møter og befaringer. 

- Vi må øke det politiske trykket på de sentrale politikerne som har vært koblet på denne saken. Vi må vite om det nasjonale apparat er trygt. Vil staten virkelig stille opp for oss, når vi trenger det, spurte Tronsmoen.

Enstemmig fylkesutvalg

Fylkeskommunedirektørens innstilling i saken om å søke om statlig finansiering av skadene etter ekstremværet i august i år og brukollapsen på Tretten ble enstemmig vedtatt i fylkesutvalget. 

Det nye fylkestinget skal fatte endelig vedtak i saken på sitt møte 24. - 26. oktober.

Les også

Stor uenighet om trebruer i Vegvesenet: «Trebru-bobla som blåste opp i Norge var en lidelse å se på»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.