NETTARKIV

- Innhold er kultur!

19. okt. 2001 - 13:33

– Dagens informasjonsteknologi er en kulturteknologi. Den tar sikte på å bearbeide tekst, lyd og bilde eller en kombinasjon, det vil si forekomster som kan uttrykkes ved binærtegn, foreleste Bing på et møte i Polyteknisk Forening denne uken. Møtet var viet formidlings- og distribusjonsteknologiens utvikling.

Vanskelig fysisk distribusjon

Komplikasjoner ved distribusjonssystem knyttet til varehandel over internett, gjør at e-handel vil slå gjennom som kanal for utveksling av kulturuttrykk.

– Det er lenge hevdet at Content is King (innholdet er kongen). Men det er også klart at Content is Culture (innholdet er kultur). Å forstå iIT handler om å forstå kulturpolitikk, sier Bing.

Teknologi – fortelling

Det er en sammenheng mellom teknologi og fortelling. Denne kommer blant annet til uttrykk i oversikter over den tiden vi bruker på beretninger laget av tredjepersoner som ikke er til stede i situasjonen.

For 150 år brukte vi tiden stort sett til å gjøre egne opplevelser og erfaringer, eller til å lytte til andre som delte sine opplevelser og erfaringer med oss. Liten tid ble brukt på tredjeparts beretninger, eksempelvis fortalt i en bok. I dag er bildet i ferd med å bli snudd tvert om.

– Skepsisen mange uttrykker til denne «se og høre, men ikke røre»-utviklingen og faren for at mennesket skal miste sin evne til å tenke selv, har mange historiske ekko, redegjorde Bing med henvisning til blant andre Ludvig Holberg.

Eldste fortelling på yngste teknologi

Bing har lest verden eldste fortelling, det fire tusen år gamle eposet om den mesopotamiske heltekongen Gilgamesj, på verdens nyeste medium – e-boka.

– Denne historien har klart seg gjennom utallige teknologiske endringer. Fra leirtavler via papyrus, pergament og bøker til skjerm. Den levende beretning vil klare seg også i fremtiden, fastslo professoren, forfatteren, debattanten og teknologientusiasten Bing foran 130–150 tilhørere i en fullsatt festsal i Håndverkeren.

VRD er fremtiden

Jon Bing gleder seg til fremtiden. – Piercing er bare forberedelsen til fremtidens kroppsintegrerte teknologi: Tenk når vi alle går rundt med en høyttaler operert inn i øret og en mikrofon i kinnet, forespeiler jusprofessoren.

Bings yndlingsteknologi er Virtual Retinal Display (VRD). Teknologien ble oppfunnet av Human Interface Technology Laboratory (HIT Lab) ved University of Washington i 1991, og utviklingen har pågått kontinuerlig siden.

Med laserteknologi skannes bilder direkte på netthinnen til seeren – høyoppløselige, sylskarpe fargebilder i vidvinkel.

– Med et dobbeltklikk med øynene, kan du styre skjermen og tre inn i de virtuelle fortellingene. Når du beveger hodet eller går fremover flytter datamaskinen bildet. Strekker du ut armen mot et eple på en gren, projiserer datamaskinen en hånd i synsfeltet. På din virkelige hånd har du en hanske som gir deg følelsen av å ha et virkelig eple i hånden. Når du tar eplet til munnen, gaper opp for å ta et tygg, sprøytes eplesaft inn i munnen din…

Latter i salen.

– Og tenk når dette blir tilgjengelig med en kroppsdekkende drakt. Uttrykket kjeledress vil få en helt ny mening!

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.