BYGG

Innfestingen sviktet i Hamar

Biohuset i Hamar. Bygget av NCC Construction. Fire etasjer raste sammen mandag 5. februar 2007 under bygging. Til sammen 18 hulldekkelementer.
Biohuset i Hamar. Bygget av NCC Construction. Fire etasjer raste sammen mandag 5. februar 2007 under bygging. Til sammen 18 hulldekkelementer. Bilde: Thomas Rasmus Skaug

En av stålvinklene betongelementene til gulvet festes til, ser ut til å ha gitt etter.

– Vi ser at en stålvinkel er deformert og boltene delvis trukket ut. Det kan se ut som om det var her det sviktet, sier distriktssjef Henning Sørlie hos NCC på Hamar. Han understreker at dette foreløpig er langt fra sikkert.

Festet til heissjakt

Raset startet ved opplegget og innfestingen til heissjakten.

Elementene som måler 1,20 x 13 meter er levert av Boligbetong i Danmark.

Domino

Det var fem elementer i fjerde etasje som først falt. Disse tok med seg fem elementer til i tredje etasje, så røk fire elementer i hver av de to nederste etasjene, til sammen 18 hulldekkelementer.

Sørlie forteller at NCC nå vil sette seg ned sammen med politiet og Arbeidstilsynet for å drøfte hva som nå skal skje.

Uavhengig ekspertise

– Det er åpenbart at det må uhildet ekspertise inn her, sannsynligvis også folk som ikke kommer fra Hamar, miljøet her er lite, sier Sørlie.

– Vi er først og fremst opptatt av å finne årsaken, dette kan være en systemfeil som fører til at vi må se på rutiner og dimensjonering på nytt. I så fall er det et problem som gjelder hele bransjen.

Ingen skadet

– Nå er vi først og fremst veldig glade for at ingen ble drept eller skadet i det som foreløpig er en helt uforklarlig hendelse. Jeg har arbeidet i entreprenørbransjen i 35 år, men har aldri opplevd noe liknende. Den byggeteknikken vi benytter her i Biohuset er rutine for oss, sier byggelder Asbjørn Andersen til Østlendingen.

Bygget, kalt Biohuset, er annet byggetrinn ved Lærerhøgskolen i Hamar. Totalt veier elementene som raste 170 tonn.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.