FORUM

Inn med vannbåren varme

15. nov. 2005 - 10:29

Han begrunner dette med en undersøkelse fra Byggforsk som viser at OBOS-leiligheter med panelovner har mindre energiforbruk enn de med vannbårent varmesystem.

Hvis Tømmeraas gjennomfører min anbefalte leksjon, vil han lære at det er stor forskjell på energi og exergi. Exergi er den « verdifulle» delen av energien, den som kan brukes til noe nyttig. Strøm har 100 prosent exergiandel, og er derfor veldig verdifull. Litt forenklet kan det forklares med at strøm kan drive både TV-apparater, panelovner og motorer, mens en brennende vedkubbe stort sett kan brukes til oppvarming. En panelovn for romoppvarming har kanskje exergivirkningsgrad på 2-3 prosent, og det er dette som er sløsing med energi (exergi).

Å bruke strøm for sentralfyring av vannbårne system er neppe noe lurt. Men fordelen med slike anlegg er at det er uhyre energifleksibelt og kan fyres med biobrensel og gass eller kobles til et fjernvarmeanlegg som i sin tur er fyrt med søppel eller spillvarme. Å være så avhengig av elektrisitet som vi er i Norge, er som å stille opp uten vannflaske til maraton, i en verden der energiknapphet er en fjern, men mer og mer truende realitet.

Politikerne må for all del ikke trekke tilbake pålegget om vannbåren varme i offentlige bygg. La heller elektrisiteten være verdiskaperen i elektrisitetsavhengig industri, så kan søppelet vårt være med på å holde oss varme på beina.

Christer Heen Skotland

Energi og Miljø-student, NTNU

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.