KOMMENTARER

Inkompetansens høyborg

Joachim Seehusen
24. jan. 2011 - 10:32

Da tekniske forskrifter ble skjerpet for snart fire år siden, til TEK07, ble det ramaskrik og stor ståhei fra byggenæringen. I fremste rekke blant de som protesterte stod Byggenæringens Landsforening.

Hovedparolen var at "dette klarer vi ikke".

Næringen klarte å oppfylle kravene, uten veldig store vanskeligheter. Det ble gjort klinkende klart fra regjeringen at kravene ville bli ytterligere skjerpet i de kommende årene.

Nå er sirkuset i gang på nytt, og igjen er det Byggenæringens Landsforening som går på barrikadene. "Vi klarer ikke bygge passivhus" er det offisielle synet.

BNL erklærer seg enig i at kravet om passivhus skal komme, men ikke før om ni år, i 2020 som er EUs grense for når det skal bli et krav.

Les saken:

Skanska er så langt den eneste aktøren som har gått ut mot denne defensive holdningen. Skanska foreslår at passivhusstandard skal bli et krav innen utgangen av 2014, som Arnstadutvalget foreslår. Det står det respekt av.

I samtaler Teknisk Ukeblad har hatt med en rekke aktører i næringen sitter vi igjen med et inntrykk av at mange er ukomfortable med BNLs holdning.

Mange bedrifter i byggenæringen setter allerede i dag opp bygg med langt bedre spesifikasjoner og lavere energibruk enn hva myndighetene krever. Det blir stadig flere passivhusprosjekter.

Likevel velger de å stille seg bak sin organisasjon i kampen om å få norske håndverkere til å fremstå som en gruppe som mangler helt grunnleggende kompetanse i eget fag.

Det er trist, rett og slett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.