NYHETER_BYGG

Ingeniørtabbe bak Arena-kollaps

Leif Haaland
21. aug. 2003 - 09:45

I alt syv forhold var med og reduserte limtreets bæreevne i bruddsnittet da Siemens Arena kollapset 3. januar i år.

Dette ble konstatert under gjennomgangen av de statiske beregningene En rekke alvorlige feil i både beregninger og produksjon slapp uhindret gjennom kvalitetssikringen.

Arenaen kollapset uten belastning av verken snø eller vind. Det var bare en beskjeden last fra noen tekniske installasjoner. Likevel ble sperrenes langtidsstyrke overskredet med 30-40%.

Styrken i både limtre og konstruksjonsvirke kan være overvurdert i dansk byggerivirksomhet, skriver danske Ingeniøren . Grunnen er at Dansk Træ Certifisering aksepterer lavere kvalitet enn trenormen krever, skriver bladet.

Alvorlige feil

Summen av alle produksjonsfeilene alene ville ikke ført til kollaps. Men de medvirket til at det var de aktuelle sperrene som sviktet.

Beregningsfeilene alene var derimot så store at selv korrekt produserte sperr ikke ville tålt belastningene.

Lilleheden Limtre Danmark leverte tresperrene. De konstaterte selv at det var feil i limingen av fire sperrhoder. Disse sperrene ble likevel benyttet - og det var disse som sviktet. Rapporten sier at lim og herder ikke ble blandet i korrekt forhold og trelamellene ble ikke sortert etter trenormens regler.

Strekkstyrken ble beregnet etter 18,7 MPa. For denne sikkerhetsklassen er den korrekte verdien 12,6 MPa. Ved selve bruddstedet i sperrfoten var limtreet svekket av en rekke huller og slisser. Beregningsfeil førte til at styrken her bare var 25-30% av kravene. Derfor oppstod bruddet her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.