ARBEIDSLIV

Ingeniørmangel truer nyskaping

Joachim Seehusen
3. okt. 2003 - 08:00

Ingeniørene i tysk industri står ansvarlig for mer enn dobbelt så mye av innovasjonsvirksomheten som alle andre yrkesgrupper til sammen.

Verein Deutscher Ingeniøre, søsterorganisasjonen til NIF og NITO i Norge, roper nå et alvorlig varsku: 99 prosent av alle tyske bedrifter hører til den gruppen som nå sliter med å få ansatt kvalifiserte ingeniører.

Den mangeårige frykten for et samfunn med for få ingeniører later nå til ramme Europas største industrinasjon med full tyngde.

I en større undersøkelse blant 250 mellomstore bedrifter, som i Tyskland har opptil 500 ansatte og en omsetning opp til 50 mill euro, går det frem at 70 prosent av all innovasjon kan tilskrives ingeniører.

Kun 11 prosent tilskrives de med naturvitenskapelig utdanning på universitetsnivå. Dramatisk er det da at hver femte ingeniørstilling er vanskelig å få besatt. Slik har situasjonen vært i tre år, til tross for at det er 65.000 arbeidsledige ingeniører.

I dag strander 26 prosent av nyskapingen på finansieringsproblemer, mens 23 prosent strander på ingeniørmangel. Men når bedriftslederne skal svare på hvordan situasjonen vil være i nær fremtid, frykter 34 av lederne at mangel på ingeniører vil være en innovasjonsbarriere, mens kun 12 prosent frykter finansieringsvansker.

På enkelte områder kan muligens tyske bedriftsledere lære litt i Norge. I VDI-Nachrichten heter det at 31 prosent av bedriftslederne sier de nå må vurdere å ansette flere kvinnelige ingeniører.

Også i Norge

- Dette er jo akkurat hva vi er bekymret for. I Norge bruker vi relativt lite av omsetningen til innovasjon, sier Lill Erlandsen, visepresident i NIF.

Beregninger gjort av Statistisk sentralbyrå viser at kun 1,5 prosent av næringslivets totale omsetning går til innovasjon, noe som er betydelig under både Sverige og Finland.

- Mye av denne innovasjonen og verdiskapingen kommer jo fra den teknisk-naturvitenskapelige sektoren. Akkurat nå er det stigende ledighet, men vi er ikke fremmed for at ingeniørmangel også vil ramme oss, sier Erlandsen.

Så sent som fjerde september sendte Aetat ut en pressemelding hvor det går frem at ledigheten blant ingeniører og IT-personale fortsatt øker, men at veksten nå har avtatt. Det er få ingeniørstillinger det er vanskelig å få besatt i Norge, forteller avdelingsdirektør Stein Langeland i Aetat.

- Det er ingen stor mangel på ingeniører i dag. Vi har et udekket behov, men det er få stillinger med spesielle krav, gjerne knyttet til prosjekterfaring.

Langeland peker på at ingeniører er en spesielt konjunkturutsatt yrkesgruppe. - Når omslaget kommer, vil også behovet for ingeniører øke. Det er ikke tvil om at på lengre sikt går det mot ingeniørmangel også i Norge. Det lønner seg absolutt å ta ingeniørutdanning, sier Langeland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.