SAMFUNN

Ingeniørgrep om ordførerklubba

Nå har ingeniøren overtatt ordførerklubba i Ski kommune.

Gunvor Eldegard og hennes politiske samarbeidpartnere fra SV, V, KrF og Sp vippet ut Høyre-ordføreren og sikret Arbeiderpartiet makten i Akershus-kommunen Ski.

For ny-ordføreren betyr det at politikk, representasjon og uendelig mange og lange møter overtar i de kommende fire år framfor hydraulikkmotorer, oljeseparatorer, automatiseringsløsninger og kontrollsystemer.

40-åringen Gunvor Eldegard tar en pause fra sitt eget firma. Hun overlater ansvaret for den daglige driften av Engineering Research Center AS på Langhus til sin mann og medeier i selskapet. I motsetning til ingeniører flest, har hun hoppet inn på den politiske arenaen med den største selvfølgelighet.

- Jeg har jobbet i store deler av verden og lært å omgås ulike kulturer og mennesker. Mye av det jeg har lært gjennom livet som ingeniør, kan overføres til politikken. Enten man driver en bedrift eller en kommune, er det resultatene som teller.

Gunvors klingende vakre sognamål stammer fra Årdal. Fjellgården hun vokste opp på er i dag familiens mest kjære feriested, langt fra folkeskikken hvor røtter og nærhet til naturen kan nytes. Ingeniør ble hun etter noen år på Kongsberg Ingeniørhøgskole, med automatisering som spesialfag. Det ble også hennes arbeidsfelt både i IGP og senere Kværner Eureka.

Etter en kjapp barselpermisjon og et par år innom konsulentselskapet SSE, valgte Gunvor Eldegard å starte sin egen virksomhet - det som i dag er Engineering Research Center AS. Selskapet har gjennom sin spisskompetanse på hydraulikk og automatisering hatt oppdrag over hele verden.

Oppdragene sto hun selv for i årene fram til 1998 da virksomheten ble utvidet med flere ansatte. Et av de virkelig oppsiktsvekkende prosjektene selskapet har vært engasjert i, er utviklingen av verdens største hydraulikkmotor. Protypen har vært til utprøving i over ett år på en teknisk høyskole i Nord-Sverige med gode resultater.

- Men, innrømmer Gunvor, foreløpig har ingen valgt denne løsningen, selv om det foregår forhandlinger med potensielle kjøpere.

Kommer man fra Årdal, ligger dette med aluminiumsproduksjon nærmest i blodet. Så også hos Gunvor og hennes selskap, som har hatt oppdrag for aluminiumsindustrien verden over. Som medeier i selskapet Alubar AS har de vært med på å utvikle sikkerhetsbarrierer til bruk som vanntette skott i store skip og ferger. Estonia-ulykken ga fart i etterspørselen etter slike barrierer, og oppdragene har vært mange. I den senere tid har også gassturbinutstyr vært et viktig arbeidsområde.

- Vi har vært heldige med våre satsinger og klart oss veldig bra. Nå tar mannen min ansvaret for driften, og sammen med våre dyktige ansatte er jeg sikker på at det går bra uten meg, sier hun.

TU møtte Gunvor bare timer før det endelige ordførervalget skulle skje i kommunestyret i Ski. Med mange sommerfugler i magen innrømmet hun at dette vil bli spennende.

- Men aller mest gleder jeg meg. Nå er det gått over en måned siden kommunevalget, og etter hektiske sonderinger og forhandlinger, er maktforholdene for de neste fire årene fastlagt.

- Men har en ordfører særlig makt?

- Ja, det synes jeg. Som fremste talsperson for kommunen og som leder av kommunestyret vil jeg nok ha det. Selv om det er kommunestyret som til syvende og sist har mest makt. Jeg håper jeg kan bli en synlig og nær ordfører for dem som bor i kommunen. Ordførerkollega i nabokommunen Ås har hatt en fast benk hvor han er å treffe til faste tider slik at folk kan snakke og diskutere direkte med ham. Et flott tiltak! Jeg har også lyst til å være der hvor folket er.

- Og hva kan så Ski-folket vente seg fra regimet Eldegard?

- Vi gikk til valg på arbeid til alle, en aktiv næringspolitikk, bolig til alle og en god heldagsskole. Men aller viktigst; vi vil forhindre den omfattende privatiseringen som Høyre har ivret for innenfor en rekke områder. En del primærområder innenfor den kommunale forvaltning må kommunen selv ha hånd om, slår hun fast.

Selv beskriver Gunvor seg som flersidig, et snilt følelsesmenneske på den ene siden - effektiv og tydelig på den andre. - Dette er egenskaper jeg håper å kunne bruke og ikke minst få lov til å vise som politiker. Ellers er jeg veldig sosial og liker å ha venner og familie rundt meg ofte!

Selv for en som er mamma til en 10-åring, stemor for tre større, bedriftseier og politiker, blir det plass til litt fritid. Akkurat nå går hun på tenniskurs, prøver å få seg en joggetur iblant, men tar seg aller helst en tur ut i skog og mark.

- På den måten er Ski et fantastisk sted å bo. Her har vi et sentrum med alle tilbud man kan ønske og skog og friluft ligger rett utenfor døra. Bare på mørkeste vinteren ønsker jeg meg bort til sol og varme.

- Hvorfor er det så langt mellom ingeniørene i kommestyrer og Storting?

- Politikken krever tid. Mens ansatte i stat og kommuner får fri for politiske verv, er det vanskeligere i private virksomheter. Jeg tror ikke at ingeniører er mindre engasjert enn andre. Men ingeniøryrkene er ofte svært engasjerende i seg selv og ofte tidslukende. Og ofte er det jo ikke så mye tid igjen, sier Skis nye ordfører som selv får tid til både det ene og det andre...

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.