KLIMA

Ingeniører frykter flomskader i by og bygd

Mange veigrøfter og avløpssluk er dekket av knallhard, tilfrosset snø etter snømåking så langt i vinter. Når de naturlige flomveiene er stengt, havner vannet i veien i stedet.

Rådgivende ingeniørers forening har seks råd til kommuner og privatpersoner i forbindelse med flomfaren.
Rådgivende ingeniørers forening har seks råd til kommuner og privatpersoner i forbindelse med flomfaren. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen/NTB
11. jan. 2022 - 09:30

Kraftig regn nærmer seg Sør-Norge, og Rådgivende ingeniørers forening advarer mot rask is- og snøsmelting som kan føre til flom i tettbygde strøk.

Mandag kom farevarslene på løpende bånd, og regnet skal komme i strie strømmer fra onsdag, særlig over Vestlandet.

– Dersom vi får svært rask snøsmelting, kan vi risikere lokale oversvømmelser i tettbygde strøk fordi de naturlige vann- og flomveiene er dekket av store mengder kompakt måkesnø og isblokker, sier Bård Alsaker, leder for foreningens ekspertgruppe innenfor vann- og miljøteknikk.

Særlig veigrøfter og avløpssluk i tettbygde strøk er en del steder dekket av knallhard, tilfrosset snø etter snømåking så langt i vinter. Dermed er de naturlige flomveiene stengt, og vannet havner i veien i stedet.

– Da kan man få lokale, unaturlige flombassenger som igjen kan føre til vannskader og utilgjengelighet til eiendommene i perioder. Vi anbefaler derfor huseiere å ta en vurdering av sine eiendommer og sjekke hvordan snøsmeltingen vil virke inn på deres eiendom. Vi anbefaler også å åpne avløpsveier som stikkrenner, kummer, innløpsrister og lignende for å sikre at vannet får fri passasje, sier Alsaker.

Dete er Rådgivende ingeniørers forenings råd til kommunene og privatpersoner:

  • Følg flomvarselet for det aktuelle området.
  • Fjern verdigjenstander fra områder som er flomutsatt.
  • Sikre at kulverter og stikkrenner med innløpsarrangement er åpne.
  • Sikre at brokrysninger er åpne.
  • Sørg for overvåking av flomutsatte veistrekninger.
  • Sikre økt beredskap og bemanning for å holde flomberedskapen tilgjengelig.
    Les også

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.